nederland

Media: verplicht solliciteren over de grens, en excuses roofraadslid

Door Shari Deira - 13 januari 2015

De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens (VVD) vindt dat werklozen ook verplicht in het buitenland moeten solliciteren. En ex-raadslid Bert van der Roest, die geld stal uit de kas van Stichting Straatnieuws, zegt sorry. Het mediaoverzicht van 13 januari.

* Werkzoekenden moeten een baan accepteren binnen een straal van 100 kilometer van hun woonplaats. Dit geldt echter niet als die baan net over de grens in België of Duitsland ligt. ‘Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen, op 70 kilometer afstand. Dat is toch vreemd,’ zegt Beurskens tegen de Volkskrant.

Politici in Den Haag discussiëren hier wel over, maar volgens Beurskens gaat het te langzaam. Hij neemt daarom het voortouw om werklozen aan een buitenlandse baan te helpen.

* Bert van der Roest deed in 2013 een greep in de kas van Stichting Straatnieuws. In dagblad Trouw vertelt hij zijn verhaal. ‘Ik heb een gigantisch stomme fout gemaakt waar ik veel spijt van heb.’

Van der Roest was bezig met een toneelvoorstelling die veel geld kostte. ‘Toen heb ik geld van Straatnieuws voor mijn voorstelling gebruikt. Ik was bezig om sponsors binnen te halen, en dacht: “Als die komen, betaal ik het terug, dat is geen punt.”‘ In maart moet Van der Roest voor de rechter verschijnen.

* IS en Al-Qa’ida roepen jihadisten op om toe te slaan in het Westen. Amsterdam wordt volgens De Telegraaf expliciet genoemd als een van de doelen voor lone wolves. Dat is te horen in een oproep die zondag werd onderschept door de Amerikaanse inlichtingendiensten, meldt de krant.

De oproep die is verspreid wordt door veiligheidsdiensten ‘in essentie een aanvalsopdracht’ genoemd.

* Motorbendes zoals de Hells Angels en Satudarah hebben banden met supporters van vijf betaalde voetbalclubs, staat in vertrouwelijke rapportages van de politie die het AD heeft ingezien. Het gaat om FC Twente, Feyenoord, Ajax, Groningen en NEC.

De politie vreest dat ‘criminele motorbendes’ supportersgroepen willen inlijven om voor hun onderlinge strijd meer macht en volume te vergaren.

* De 26-jarige Lilian Lepère is grafisch ontwerper bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële waar vrijdag de broers Kouachi, die de aanslag pleegden op Charlie Hebdo, binnenkwamen. Tegen de zender France 2 vertelt hij zijn verhaal. Lepère heeft zich verscholen toen de mannen in het pand waren.

‘Hij was op maar 50 centimeter afstand. Een van de gijzelnemers opende het keukenkastje naast mij en keek erin. Er lag niets dat hem interesseerde. Hij liep naar de koelkast en vroeg zijn broer of hij iets te drinken wilde. Ik dacht als ze mijn kastje open doen, is het afgelopen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.