nederland

Motorclub Satudarah is het zat om gecriminaliseerd te worden

Door Servaas van der Laan - 05 januari 2015

Media die zonder toestemming het beeld en (merk)naam van motorclub Satudarah MC gebruiken in publicaties over vermeende criminele activiteiten van leden van de motorclub kunnen een sommatie van een advocaat verwachten. De club wil niet langer in de media worden afgeschilderd als criminele organisatie.

‘Spaanse politie pakt Satudarah-leden op,’ is een bericht dat in diverse media in Nederland het afgelopen weekend circuleerde. Op nieuwssites werd dit bericht vaak voorzien van een foto van een willekeurige motorrijder in een Satudarah-outfit. Het was zeker niet de eerste keer dat leden van de motorclub door de media in verband worden gebracht met criminele activiteiten. En dat is de motorclub nu zat.

Gecriminaliseerd

‘We zijn geen criminele organisatie,’ zegt woordvoerder en president van Satudarah-chapter westcoast Zoetermeer, Mattie Hoorn, tegen elsevier.nl. ‘Als iemand met een clubhesje aan in een tuin met een pistool staat te zwaaien dan is het logisch dat media de naam van de motorclub noemen,’ zegt Hoorn.

‘Maar wanneer een lid van onze club in zijn vrije tijd verdacht wordt van criminele activiteiten, gebruiken media te pas en te onpas de naam en het beeld van Satudarah. Daar gaan we nu tegen optreden. We zijn het zat om gecriminaliseerd te worden in de media.’

Sommatie

Media krijgen tot 1 februari de tijd om al het materiaal waarop het merk van Satudarah te zien is, te verwijderen. Na deze datum kunnen zij een sommatie krijgen van het advocatenteam dat de motorclub heeft ingeschakeld. In dat team zitten onder anderen de advocaten Vincent van der Velde en Yehudi Moszkowicz.

Volgens Moszkowicz zal Satudarah op meerdere manieren proberen de eigen reputatie in de media te beschermen. Eén van die manieren is door een beroep te doen op het intellectueel eigendom, legt Moszkowicz uit aan elsevier.nl.

‘Satudarah heeft de merknaam en het beeldmerk laten registreren bij het Benelux bureau voor Intellectuele eigendom. Als wij menen dat dit merkrecht wordt aangetast, zullen we er tegen optreden’.

In overleg

Kunnen media die een in het openbaar genomen foto publiceren van een stoet motorrijders van Satudarah direct een sommatie verwachten?

‘Alles gebeurt in overleg en alle redelijkheid,’ zegt Hoorn. ‘We kunnen niet van nieuwssites verlangen dat ze eventjes alle berichten en foto’s met Satudarah verwijderen. En media die van plan zijn ons beeld te gebruiken, kunnen dat gewoon met ons overleggen. We hopen gewoon de negatieve cadans te doorbreken waarin onze leden continu in verband worden gebracht met strafbare feiten.’

Advocaat Moszkowicz zegt dat per geval zal worden bekeken of tot actie wordt overgegaan. ‘Ik wil vooraf geen specifieke voorbeelden geven, maar kan u wel zeggen dat we in het verleden verschillende keren met succes actie hebben ondernomen tegen media die zonder toestemming van een geportretteerde een foto hadden geplaatst’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.