nederland

Neergeschoten man Panama is Passageverdachte Sjaak Burger

Door Shari Deira - 26 januari 2015

In Panama is een Nederlander door een nog onbekende schutter in zijn hoofd geschoten. Het slachtoffer is de 44-jarige Amsterdammer Sjaak Burger, een van de verdachten in het liquidatieproces Passage.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het incident. Eerder werd gemeld dat de man was overleden, maar volgens het ministerie is hij nog in leven. Burgers advocaat Marnix van der Werf bevestigt maandag dat het inderdaad gaat om zijn cliënt. Van der Werf wil niets zeggen over de toestand van Burger.

Wapens

De schietpartij was zaterdag in een restaurant in Panama-stad. Op een video van een Panamese nieuwssite, die inmiddels is verwijderd, is te zien hoe iemand twee mannen aan een tafeltje benadert en schiet. De schutter is ervandoor gegaan.

Sjaak Burger, die eigenlijk Jacob heet, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) wapens geleverd waarmee verschillende liquidaties zijn gepleegd in de Amsterdamse onderwereld. Zo zou Burger voor de liquidatie van Kees Houtman een Glock 45 hebben geleverd.

Ook voor de moord op Thomas van der Bijl leverde Burger een wapen, een zilverkleurige Ruger P95, heeft kroongetuige Peter la Serpe eerder verklaard. De rechtbank veroordeelde Burger tot 3,5 jaar cel wegens wapenbezit, maar hij werd vrijgesproken van het leveren van wapens voor huurmoorden.

De officier van justitie noemde Burger tijdens het proces een ‘onmisbare schakel in de criminele organisatie’.

Liquidatie

Het is al de tweede keer in korte tijd dat is geprobeerd een verdachte uit het liquidatieproces om het leven te brengen. Op kerstavond werd de Turkse-Nederlander Ali Akgün, een hoofdverdachte uit het proces, doodgeschoten in Istanbul. Akgün heeft volgens het OM opdracht gegeven voor verschillende liquidaties.

Akgün reed op de avond voor Kerstmis met zijn vrouw en hun drieling in hun zwarte Bentley. Toen hij stilstond voor een stoplicht werd Akgün doodgeschoten.

De Turkse politie heeft tien mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij de moord. Volgens de politie is de moordenaar gepakt en zijn de wapens gevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.