nederland

NOS-indringer Tarik Zahzah blijft nog wel even vastzitten

Door Tom Reijner - 30 januari 2015

De negentienjarige student, die donderdagavond een beveiliger bedreigde en de NOS-studio wist binnen te komen, blijft nog wel even in de cel. Het Openbaar Ministerie heeft bepaald dat de man nog zeker twee weken vastzit.

Verder werd bekend dat de eerstejaarsstudent uit Pijnacker wordt verdacht van drie misdrijven: gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit, meldt justitie.

Beveiliging

Het vuurwapen waarmee Zahzah dreigde, bleek achteraf overigens nep te zijn, iets dat de NOS-medewerkers op het moment dat het pand op het Hilversumse Mediapark binnendrong, niet wisten. Dat zorgde – vanzelfsprekend – voor grote ongerustheid en angst.

Het pand werd ogenblikkelijk ontruimd, tientallen NOS-medewerkers moesten buiten wachten en het Achtuurjournaal kon niet doorgaan.  De beveiliging op het Mediapark in Hilversum wordt de komende tijd opgeschroefd.

Er zal meer politie zijn, zegt burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum vrijdag na overleg met de politie bij de NOS. Het Mediapark afsluiten vindt Broertjes geen goed idee. Hij wil de beveiliging op een andere manier verbeteren.

Ernstig

Premier Mark Rutte (VVD) noemde de gebeurtenis van gisteren ‘ernstig en bizar’. Hij voegde daar in zijn wekelijkse persconferentie aan toe dat ‘we alert en waakzaam’ moeten blijven.

Er moet volgens minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) wel een oplossing komen voor het feit dat de NOS als rampenzender door het incident een poos niet kon uitzenden. Een zender op zwart, zoals donderdagavond, dat ‘kan niet en dat mag niet,’ zei de bewindsman.

Lift

Voor de beveiligers van de NOS zijn er louter positieve woorden. Eén beveiliger nam de gewapende indringer mee de lift in terwijl de ander de politie waarschuwde. De meelopende portier wordt gezien als een held, omdat hij zo koelbloedig bleef en de man aan de praat hield – totdat de politie een einde maakte aan de plannen van Zahzah.

Hij was alleen, bekende de student later. De negentienjarige man handelde niet namens een terreurgroep of een andere organisatie. Ook was er geen cyberaanval gepland en waren er ook geen explosieven met nucleair materiaal verstopt, waar hij mee dreigde in een meegenomen brief. Ook zei hij bij een ‘hackerscollectief’ te horen. Wat hem tot zijn daad bracht, wordt nader onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.