nederland

‘Onvoldoende veiligheid voor pro-Israëldemonstratie op de Dam’

Door Elif Isitman - 09 januari 2015

Een pro-Israëldemonstratie die zondag in Amsterdam zou worden gehouden, wordt uit veiligheidsoverwegingen afgeblazen.

De demonstratie zou zich op de Dam voltrekken. Volgens de organisatie kan de veiligheid niet worden gegarandeerd, waardoor is besloten de demonstratie af te gelasten.

Terreur

De beslissing houdt verband met het terreurgeweld in Frankrijk van de afgelopen dagen. Vrijdag werd een Joodse supermarkt urenlang in gijzeling gehouden door de terrorist Amedy Coulibaly. Het staat echter nog niet vast dat de supermarkt vanwege de Joodse achtergrond als doelwit hiervan is uitgekozen.

De organisatie van de demonstratie in Amsterdam wil niet dat de deelnemers gevaar lopen. De woordvoerder van de organisatie zei dat de manifestatie misschien op een later tijdstip wel door zal gaan. De beslissing is genomen na overleg met de gemeente Amsterdam, politie en beveiliging. De gemeente Amsterdam benadrukt dat de beslissing door de organisatie zelf is genomen.

Er is voorafgaand aan demonstraties altijd overleg tussen de organisatie en de desbetreffende gemeente.

Maatregelen

Vrijdag kondigde premier Mark Rutte aan dat de politie in Nederland maatregelen neemt om aanslagen te voorkomen. Wat voor maatregelen dat zullen zijn, wilde hij, ook weer uit veiligheidsoverwegingen, niet kwijt.

Donderdag werd er iemand gearresteerd tijdens de demonstratie op de Dam naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. Een man verstoorde de minuut stilte en werd toen opgepakt. Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan misdroeg deze man zich daarvoor ook al. Bij aanhouding bleek dat hij een groot mes bij zich droeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.