nederland

‘Ook in Nederland wilde jihadist agenten om het leven brengen’

Door Tom Reijner - 17 januari 2015

De politie heeft oktober vorig jaar in Amsterdam een illegaal uit Marokko opgepakt die van plan was om politieagenten te vermoorden. De arrestatie volgde na een melding van de geheime dienst AIVD.

De man zit vast en zal komende donderdag voor het eerst verschijnen voor de rechter in Dordrecht, schrijft De Telegraaf zaterdag.

‘De aanklacht luidt: voorbereiding voor een terroristische aanslag, mogelijk op politiemensen in Amsterdam,’ zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Verijdeld

Het verijdelde plan vertoont overeenkomsten met de plannen die de Belgische terreurverdachten hadden: een aanslag te plegen ‘op agenten op de openbare weg en in politiebureaus’ – het nieuws dat de Belgische justitie gisteren bracht naar aanleiding van de grote antiterreuractie in steden als Verviers en Brussel.

De opgepakte jihadist in Nederland zou geen connectie hebben met de in België gedode en de dertien gearresteerde terreurverdachten.

Bewakers

Sinds vanochtend staan er in verschillende Belgische steden militairen als bewakers op straat, die de politie helpen met het beveiligen van plekken met een verhoogd risico. Zo staan er in Antwerpen, een stad met een aanzienlijke Joodse gemeenschap, commando’s bij onder meer het stadhuis, het station en de Joodse wijk.

In Brussel staan er militairen bij Joodse gebouwen en instellingen van de Europese Unie. Er worden de komende tijd 300 militairen ingezet in de strijd tegen de dreigende terreur. Eerder had het Belgische kabinet het over 150 militairen, maar dat aantal is gisteravond verdubbeld.

Slapende cellen

Bronnen binnen Westerse veiligheidsdiensten meldden al dat er zo’n 20 slapende terreurcellen zijn die klaar zouden kunnen zijn om een aanslag te plegen in Frankrijk, Duitsland, België of Nederland.

Het zou gaan om 120 tot 180 terroristen. In ons land is het dreigingsniveau ‘substantieel’. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.