nederland

Politie verricht huiszoeking bij ouders Utrechtse jihadverdachte

Door Elif Isitman - 20 januari 2015

De politie heeft dinsdag het ouderlijk huis doorzocht van de 18-jarige terreurverdachte Zaid Koullis uit Utrecht. In de woning nam de politie laptops en telefoons in beslag. En bij een anti-IS-aanval in Raqqa zijn zaterdag niet één, maar twee Nederlandse jihadisten omgekomen.

De huiszoeking voltrok zich in de Utrechtse wijk Overvecht, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Het paspoort van de Utrechter werd vorige week aangetroffen in Verviers bij de anti-terreuractie van de Belgische politie. Volgens het Openbaar Ministerie is de verdachte vorig jaar september door zijn ouders als vermist opgegeven.

Ontsnapping

Koullis wist samen met de 21-jarige Belg Abdelmounaim Haddad vorige week aan de politieacties te ontsnappen. De politie is nog naar de twee voortvluchtigen op zoek. Het terreurtweetal zou zich nu in Spanje bevinden. De twee staan op de ‘blacklist’ van de Verenigde Staten wegens hun banden met terrorisme.

De verdachten zouden van plan zijn een aanslag te plegen op ‘politiedoelen’. Ook was het plan om een ‘prominent figuur’ binnen de politie te ontvoeren, te onthoofden en dit op camera vast te leggen.

Drone

In de afgelopen week zijn twee Nederlandse jihadgangers omgekomen in Syrië.

Maandag zocht de 45-jarige Farid de publiciteit op met een emotioneel interview in de Volkskrant over zijn zoon, Achraf (17). De Amsterdamse Achraf kwam zaterdag bij een bombardement van de internationale coalitie in het IS-bolwerk Raqqa om het leven. Vader Farid zou er ‘alles aan hebben gedaan’ om zijn zoon in Nederland te houden, maar dat mocht niet baten.

Daarnaast schrijft RTV Noord-Holland dinsdag dat Soufian el J. uit Huizen op diezelfde zaterdag werd getroffen, vermoedelijk door een drone-aanval. Hij raakte daarbij gewond. In de nacht van maandag op dinsdag zou hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen zijn overleden. Het gaat hierbij waarschijnlijk om hetzelfde bombardement waarbij Achraf sneuvelde.

Soufian is de broer van Rachid el J. uit Huizen, die er van verdacht werd met zijn vrouw en kinderen af te willen reizen naar Syrië om zich in het ‘kalifaat’ te vestigen. De paspoorten van dit gezin werden afgepakt en de volwassen gezinsleden brachten enkele tijd in de gevangenis door. Soufian was toen al naar Syrië vertrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.