nederland

‘Radicale moslims op de vlucht uit angst voor arrestatie’

Door Shari Deira - 19 januari 2015

Enkele moslims die in Nederland bekendstaan als radicaal, zijn op de vlucht geslagen sinds de verijdelde aanslag in België en de terreuraanslagen in Frankrijk. Alleen al uit de regio Den Haag zouden elf radicalen zijn vertrokken.

Vier van de radicale moslims werden aangehouden in Turkije toen zij op weg waren naar Syrië, bevestigen bronnen aan het Algemeen Dagblad.

Marokko

De vier radicalen liepen al langer rond met plannen om naar Syrië te vertrekken, maar pakten vanwege de gebeurtenissen in België en Frankrijk versneld hun spullen. Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn, van de Partij van de Eenheid, zegt tegen de krant dat het de groep te heet onder de voeten werd. ‘Er leeft angst voor arrestaties in Nederland.’

Dat geldt voor meer Haagse moslimjongeren. Enkelen verblijven momenteel in Marokko, anderen zijn ondergedoken bij familie.

Ook de Haagse radicaal Abe Zakaria wilde Den Haag verruilen voor Syrië, maar eenmaal onderweg kreeg hij spijt en is hij met hulp van familie teruggekomen naar Nederland. In Den Haag moest Zakaria zich meteen melden bij de politie. Hij wordt niet vastgehouden, maar moest wel zijn paspoort inleveren.

Gevangenis

De arrestatie van de vier andere jongens is mogelijk gebeurd met hulp van de AIVD, die een lijst met namen van Nederlandse radicalen aan de Turkse autoriteiten zou hebben gegeven.

De vier hebben aan hun families laten weten dat zij niet in de gevangenis zitten, maar in een soort guesthouse verblijven. Wanneer ze terugkomen naar Nederland is nogonduidelijk. Ook weten de mannen niet of Nederland om hun uitlevering heeft gevraagd of dat ze in Turkije worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.