nederland

Rookgordijn rond jihadisten: 18-jarige Said nog altijd verdachte

Door Servaas van der Laan - 21 januari 2015

De foto die in de media wordt verspreid waarop de Utrechtse terreurverdachte Said Koullis te zien zou zijn, is van iemand anders. Maar de jonge man wordt nog wel steeds als terreurverdachte beschouwd.

Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket heeft ‘geen idee’ waar de foto vandaan komt waarop de 18-jarige Said Koullis en Abdelmounaim Haddad te zien zouden zijn. ‘Ik kan alleen maar zeggen dat de verdachte niét op deze foto staat,’ zegt De Bruin.

Opsporingsbericht

De foto dook dinsdag op in de Spaanse krant Gaceta. Volgens de krant is de foto afkomstig van een opsporingsbericht van de Franse politie dat overgedragen zou zijn aan Spaanse collega’s. Want Haddad en Koullis zouden in Spanje verblijven vanwaar ze door zouden willen reizen naar het Midden-Oosten.

Maar van die informatie lijkt weinig te kloppen. Want Haddad zat gewoon thuis met nota bene een enkelband omdat hij een straf voor autodiefstal thuis mocht uitzitten. De 21-jarige terreurverdachte meldde zich dinsdag op het politiebureau. Zijn moeder ‘viel bijna flauw’ toen zij de naam van haar zoon in de media zag verschijnen, schrijft het AD. ‘Hij gaat nota bene trouwen met een meisje dat korte rokjes draagt,’ was haar reactie volgens de krant.

Wel verdachte

De moeder gelooft niet in de terreurplannen van haar zoon. Maar zijn paspoort werd wel aangetroffen bij de huiszoekingen vorige week in het Belgische Verviers. Hetzelfde geldt voor het paspoort van de jonge Said uit Utrecht.

Volgens De Bruin van het landelijk parket gaat het om een ‘authentiek Nederlands paspoort’. Rookgordijn of niet, voor justitie is dit gegeven nog altijd voldoende om Koullis als verdachte te beschouwen. Niet voor niets werd de jongen al een tijd in de gaten gehouden door de AIVD,’ zei de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) dinsdag.

Ondergedoken

Maar ook de inlichtingendiensten konden niet voorkomen dat hij in september onderdook. Sindsdien is de achttienjarige jongen spoorloos en zou hij volgens de Spaanse krant Gaceta in Spanje verblijven.

Maar de informatie van die krant is al onbetrouwbaar gebleken. Het landelijk parket kan niets zeggen over de vermoedelijke verblijfplaats van de verdachte. Belgische justitie wil helemaal niets kwijt over de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.