nederland

Schoof: Nederlandse journalisten lopen geen extra risico

Door Servaas van der Laan - 08 januari 2015

Er is geen reden om aan te nemen dat Nederlandse journalisten nu extra risico lopen na de terreuraanslag op het weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Wel wordt de situatie in de gaten gehouden.

Dat heeft Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, gezegd in een gesprek met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Korte lijnen

Schoof heeft met beide organisaties de afspraak gemaakt om nauw met elkaar in contact te blijven. ‘We hebben in ons gesprek afgesproken korte lijnen te houden voor het geval we signalen ontvangen dat dit alsnog gebeurt,’ zei NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Toch spreekt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag met de hoofdredacteuren van in de hoofdstad gevestigde media. Ook Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra zal bij dat overleg aanwezig zijn. Van der Laan zal de situatie ook bespreken met vertegenwoordigers van de politie.

Geen dreiging voor moskeeën

Volgens Van der Laan is er daarnaast ook geen verhoogde dreigingen voor moskeeën in de stad. ‘We kennen in Amsterdam geen specifieke dreiging en maar heel weinig aangiftes,’ zei de PvdA’er. De burgemeester reageert onder meer op berichten in Franse media over aanvallen op moskeeën.

Eerder werd ook in Nederland een oproep gedaan om islamitische gebedshuizen ‘in brand te steken’. Aan die oproep werd geen gehoor gegeven en volgens Van der Laan veranderen de ontwikkelingen in Parijs daar niets aan. ‘We zien geen reden het dreigingsniveau te verhogen. Wel bestaan er zorgen, en daarom gaan we als stadsbestuur in gesprek met de moskeeën vooral om te kijken wat ze zelf kunnen doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.