nederland

‘Slimme jongen’ maar ‘een beetje apart’: wat dreef NOS-indringer?

Door Shari Deira - 30 januari 2015

Een dag na de bizarre gebeurtenis op het Mediapark in Hilversum wordt er meer bekend over de negentienjarige Tarik die met een nep wapen in zijn hand zendtijd eiste bij de NOS. Hij wordt omschreven als een jongeman met weinig vrienden en ‘een beetje apart’.

Tarik Zahzah, van Egyptische komaf, studeert Molecular Science & Technology, een gecombineerde studie deels aan de TU Delft en deels in Leiden.

Slimme jongen

Zahzah groeide op in Zoetermeer, maar woont tijdelijk met zijn moeder in een vrijstaand huis in Pijnacker, dat afgelopen nacht grondig door de politie is doorzocht. Daarbij zijn spullen in beslag genomen. De ouders van de jongeman zijn gescheiden.

De eerstejaarsstudent was lid van de studentenvereniging Virgiel, maar stopte daarmee omdat hij was afgevallen tijdens de ontgroening. Een medestudent zegt dat Tarik Zahzah de afgelopen maanden veel lessen miste, omdat hij slechte cijfers haalde. Toch is hij ‘een slimme jongen’.

‘Hij was niet dom, en had altijd wel dingen te vertellen waarover nagedacht was, en waar je zelf ook even over ging denken,’ zegt een studiegenoot tegen De Telegraaf. ‘Daarom vind ik het ook gek, dat hij zijn boodschap wil bereiken door op zo’n manier gewapend een nieuwsuitzending binnen te willen dringen. Dat is helemaal niets voor hem. Ik dacht dat hij slimmer zou zijn dan dit.’

Een andere studiegenoot zegt tegen Elsevier dat Zahzah een slimme jongen was, met wie hij tussen de lessen door over meisjes sprak. ‘Nooit rare extreme ideeën. Ik ben erg verbaasd. (…) Hij is veel slimmer dan die tekst die hij uitbazelde.’

Apart

Zahzah ging naar het gymnasium op de middelbare school Novum in Voorburg. Een school die door hemzelf ‘een zinkend schip’ werd genoemd. Tarik Zahzah wordt door oud-schoolgenoten omschreven als een ‘normale jongen’, maar ook als een ‘beetje apart’.

‘Altijd al een aparte jongen vol met complottheorieën,’ zegt een oud-klasgenoot tegen de krant.

Een andere oud-klasgenoot zegt tegen het Algemeen Dagblad dat Tarik Zahzah ‘zeker niet gek’ is, maar wel ‘een beetje aparte jongen’. Hij zakte voor zijn eindexamen, maar een jaar later slaagde hij alsnog. ‘Hij was niet moslim of extremistisch of zoiets. Deed eigenlijk nooit gekke dingen.’

Tarik Zahzah is altijd netjes gekleed en zou donderdagavond tijdens zijn actie hetzelfde pak hebben gedragen als tijdens zijn diploma-uitreiking. Hij heeft weinig vrienden en zou nogal een hoge eigendunk hebben.

Bronnen melden aan de NOS dat er geen terroristische achtergrond is voor de actie van donderdagavond. Zahzah heeft inmiddels tegenover de politie verklaard dat hij alleen handelde en dat er geen cyberaanval op handen was. Ook waren er nergens explosieven geplaatst.
http://www.youtube.com/watch?v=sye1niCPR0g

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.