nederland

Wat we tot nu toe weten over mogelijke moordenaar van Els Borst

Door Shari Deira - 27 januari 2015

Een dag nadat politie en het Openbaar Ministerie (OM) meldden dat er een doorbraak was in de zaak van oud-minister Els Borst, is er meer bekend over de vermoedelijke dader: Bart van U. Een man die psychisch in de war is, maar behandeling wist te ontlopen.

Het OM heeft gevraagd om een ‘grondig en breed onderzoek‘ naar de gang van zaken rond Bart van U., die al wordt verdacht van moord in een andere zaak. Wat weten we tot nu toe over hem?

* Van U. werd op 5 december 2011 opgepakt vanwege verboden wapenbezit. Hij had een Walther-pistool en een Smith & Wesson-revolver op zak. De arrestatie is verricht na een anonieme melding dat Van U. wapens heeft.

* Van U. vond zelf dat hij het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Sinds de aanslagen op 11 september 2001 is Van U. banger voor moslimextremisten.

* In september 2012 is Van U. veroordeeld voor verboden wapenbezit. Omdat Van U. vond dat hij zichzelf mocht verdedigen ging hij in hoger beroep. De Rotterdammer was niet bij de uitspraak aanwezig en wist uit handen van justitie te blijven. Hij werd niet behandeld en gaf geen DNA-materiaal af.

* De Hoge Raad oordeelde na het beroep van Van U. dat het gerechtshof opnieuw naar de zaak moet kijken. Omdat het OM een lagere straf verwacht dan de drie jaar die is opgelegd, wordt er geen werk gemaakt van de arrestatie van Van U.

* Van U. heeft zich diverse keren bij de politie gemeld omdat hij zijn straf voor verboden wapenbezit toch wilde uitzitten, maar hij werd maar niet opgesloten, meldt het Algemeen Dagblad.

* Pas na de moord op zijn zus Loïs van Urk is Van U. opgepakt. De politie geeft zelfs, bij hoge uitzondering, een foto en de volledige naam van de 38-jarige Rotterdammer vrij omdat het gaat om een zeer verwarde man.

* Tot aan de aanslagen van 11 september heeft Van U., die opgroeide in een gereformeerd gezin in Amersfoort, nog redelijk normaal kunnen functioneren. Tegenover de rechter verklaarde Van U. dat hij steeds banger is voor ‘het islamitische gevaar’.

* Van U. en zijn zus Loïs hadden al lange tijd problemen. Toch probeerde zij te voorkomen dat hij werd opgesloten door hem in huis te nemen.

* Na de aanslagen in Parijs zou Van U. zijn doorgedraaid, meldt De Telegraaf.

* Van U. wist een wapenvergunning te bemachtigen, maar die werd in 2009 ingetrokken omdat bleek dat hij een verward persoon is. Hij werkte in die tijd nog wel gewoon op zeeschepen, iets wat hij via uitzendbureaus is gaan doen na zijn schooltijd.

* Eerder werd al gemeld dat er al voor de moord een verwarde man aan de deur stond bij Els Borst. Hij vroeg om de adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende. Daarover vertelde Borst ook nog tegen de kapper. Vermoedelijk was die man Van U.

* Een dag na de moord op Els Borst stak Van U. voor het politiebureau in Amersfoort vuurwerk af. Op die manier wilde hij aandacht trekken en zijn celstraf uitzitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.