nederland

Weer steekpartij op middelbare school: trend of incident?

Door Laura van Dijk - 28 januari 2015

Woensdagochtend raakte een scholier in Den Haag gewond bij een steekpartij vlakbij een school. De afgelopen week hadden twee soortgelijke steekincidenten plaats.

Een steekpartij in oktober vorig jaar kostte een scholier zelfs zijn leven. Elsevier.nl zet de meest recente incidenten op een rij.

1. Den Haag – 28 januari

Een leerling van het Aloysius College werd in de buurt van de school neergestoken. Het slachtoffer (16) liep enkele snijwonden op en kon ter plekke worden behandeld. Hoewel de 15-jarige verdachte er in de eerste instantie vandoor ging, heeft de politie hem snel na het incident kunnen aanhouden.

Het slachtoffer en de verdachte zijn vermoedelijk bekenden van elkaar, en er zou een ruzie aan het voorval vooraf zijn gegaan. De betreffende school heeft ongeveer 700 leerlingen en is een katholieke middelbare school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium.

2. Delft – 23 januari

Bij een steekpartij op het ROC Mondriaan in Delft heeft bij een ruzie een 17-jarige een 16-jarige medescholier met een mes neergestoken. De jongen liep meerdere lichte verwondingen op en moest naar het ziekenhuis. Na de behandeling werd hij daar al snel weer ontslagen.

De verdachte van de steekpartij blijft voorlopig in hechtenis, dat heeft de rechter-commissaris maandag besloten.

3. Amsterdam – 22 januari

Een dag eerder werd een 14-jarige meisje in haar rug gestoken in de Amsterdamse wijk Slotervaart, ze liep een geperforeerde long op. Het incident vond – na schooltijd om kwart voor drie – vlakbij een school plaats. De politie heeft een meisje (15) aangehouden, de aanleiding van de steekpartij zou een ‘meidenruzie’ tussen de twee zijn.

Directeur Nicole Enbers bevestigde dat de twee leerlingen naar school gaan op het Altra College. De meiden volgen onderwijs bij School2Care, een middelbare school voor jongeren die veel spijbelen en extra begeleiding nodig hebben.

‘De leerlingen en medewerkers zijn allemaal ontzettend geschrokken van wat is gebeurd,’ zei Enbers. Volgende week wordt voor alle leerlingen en hun ouders een informatiebijeenkomst georganiseerd.

4. Voorburg – 10 oktober 2014

Op het Corbulo College in Voorburg is oktober vorig jaar een 15-jarige leerling neergestoken. Het slachtoffer Wesley Hoek overleed ter plekke – op het schoolplein – aan zijn verwondingen, hij werd in de hals gestoken.

De dader is de 16-jarige Anthony D., hij zou jarenlang gepest zijn en was zwaar depressief. Hij stak zijn medescholier uit wanhoop en angst neer. Zijn advocaat Hajé Weisfelt zegt dat het nooit de bedoeling is geweest van zijn cliënt om het slachtoffer te doden.

Rond februari-maart hoopt het Openbaar Ministerie te beginnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Anthony D. wacht het proces in hechtenis af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.