nederland

Arnhemse jihadzaak: vrijspraak voor twee Syriëgangers

Door Tom Reijner - 09 februari 2015

Geen straf voor twee Syriëgangers uit Arnhem. Mohammed El A. (27) en Hakim B. (21) zijn vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen. Ook voor het samenspannen om terroristische misdrijven te plegen is niet voldoende bewijs

‘Een gedachtegoed of ideologie hebben alleen is niet strafbaar,’ oordeelde de rechtbank in Arnhem maandag.

Van Mohamed el A. gelooft de rechtbank op basis van onder meer berichtenverkeer dat hij onderweg was naar Syrië om zich er te vestigen en zijn broer te helpen. Maar het staat niet vast dat hij een gewelddadige strijd ging voeren. Van Hakim B. is er helemaal geen bewijs dat hij naar het Arabische land wilde afreizen.

Doorreis

De twee jihadisten werden in augustus vorig jaar in Duitsland, op verzoek van de Nederlandse autoriteiten, opgepakt door de politie. In Syrië zouden zij zich hebben willen aansluiten bij een van de terreurorganisaties die daar actief zijn, bijvoorbeeld Jabhat al-Nusra of Islamitische Staat.

Mohammed El A. en Hakim B. zaten in een auto, met daarin ook gevechtskleding, Arabische woordenboeken, bivakmutsen en een grote som geld. Ook had een van de jihadisten een afscheidsbrief achtergelaten.

Vakantie

Volgens het Openbaar Ministerie wees alles erop dat de twee in het Midden-Oosten wilden gaan vechten. Er werd door justitie twee jaar cel geëist. De twee mannen hebben altijd ontkend te willen meevechten aan de zijde van een terreurgroep en hielden vol dat zij op bezoek gingen bij broers die al in Syrië zijn.

Hakim B. zegt dat hij alleen onderweg was naar Turkije voor vakantie. Hij zou zijn broer – Khalid B., die ook in Syrië verblijft – misschien ontmoeten bij de Syrische grens om hem spullen te geven. De rechtbank zegt wel te geloven dat broer Abdelkarim van Mohamed A. (27) daar vecht voor Jabhat al-Nusra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.