nederland

Betaalde Opstelten ‘drie keer Balkenendenorm’ aan consultant?

Door Tom Reijner - 21 februari 2015

Het departement van minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) heeft een ICT-consultant over een periode van twee jaar 1,3 miljoen euro betaald om grote automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie op te lossen.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag, dat een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur, een zogenoemd Wob-verzoek. Het gaat volgens de krant om een jaarsalaris van drie keer de Balkenendenorm (228.599 euro in 2013).

Er zouden geen offertes zijn aangevraagd bij andere consultants. De maximaal toegestane beloning werd ruimschoots overschreden.

Kritisch rapport

De consultant, Jo van den Hanenberg, schreef voor zijn aanstelling als probleemoplosser een kritisch rapport over de ICT-afdeling van de Nationale Politie.

Het was de bedoeling dat Van den Hanenberg vanaf mei 2012 maximaal zes maanden voor het ministerie zou werken. Maar het contract werd op aanwijzen van Opstelten verschillende keren verlengd, tot mei 2014.

Regels

De ICT-problemen waren zo dringend dat de minister toestemming gaf van de regels over beloning en inhuur af te wijken, aldus de krant. De Wet Normering Topinkomens eist dat een minister die een topfunctionaris meer wil geven dan de maximale norm dat alleen doet na akkoord van de ministerraad. De beloning moet nadien publiek worden gemaakt.

Het ministerie heeft tegenover NRC laten weten dat dit keer van de regels kon worden afgeweken omdat de ICT-consultant geen topfunctionaris volgens de wet is.

D66-Kamerlid Magda Berndsen vindt die redenering verbazingwekkend. ‘Dit mag de minister komen uitleggen in de Tweede Kamer volgende week. Als dit geen topfunctie is, wat dan wel?’ Het D66-Kamerlid wil dat de minister zich dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje komt verantwoorden over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.