nederland

Bungehuis in Amsterdam is ontruimd: 46 aanhoudingen

Door Laura van Dijk - 24 februari 2015

De eerste bezetters van het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn dinsdagochtend vrijwillig naar buiten gekomen. De overige actievoerders werden aangehouden en afgevoerd in politiebusjes: de politie heeft 46 mensen gearresteerd.

Het gebouw van de UvA werd al zo’n anderhalve week bezet door studenten die pleiten voor meer democratie op de universiteit. Het bestuur bepaalt op dit moment de koers van het onderwijs. De actievoerders willen meer inspraak voor de studenten en docenten bij het maken van het beleid.

Ook pleiten ze voor meer vaste dan tijdelijke contracten en willen ze dat het Bungehuis bij de universiteit blijft. Begin februari werd duidelijk dat het gebouw werd verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

‘In elkaar gehaakt’

De overige bezetters worden gearresteerd en in busjes afgevoerd. De dertig tot vijftig bezetters zouden ‘in elkaar gehaakt’ de komst van de politie en ME hebben afgewacht. Ook hoopten ze dat de sfeer vriendelijk bleef, maar de studenten vrezen voor het ergste. De studenten werden buiten met luid applaus onthaald, enkele bezetters hadden een spandoek bij zich en er worden liedjes gezongen.

Afgelopen donderdag werd door de rechtbank in Amsterdam in het kort geding bepaald dat de studenten het pand moesten verlaten. De bezetting zou buitenproportioneel zijn en bovendien wordt het onderwijs gehinderd. De studenten draaien op voor de proceskosten. Daarnaast moesten ze voor elke dag dat ze in het Bungehuis zouden blijven zitten een boete betalen van 1.000 euro met een maximum van 25.000 euro.

Spaak

De bezetters krijgen financiële hulp vanuit verschillende hoeken. De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam liet vrijdagmiddag weten de proceskosten van het kort geding te betalen. ‘We betreuren het dat de universiteit zijn eigen studenten voor de rechter sleept, zonder eerst met de studenten in gesprek te gaan,’ zegt  voorzitter Nouri van den Berg tegen de Volkskrant. Hij schat de proceskosten op ongeveer 2.000 euro.

Maandagavond liep een laatste onderhandelingspoging door de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) over een vrijwillig vertrek van de studenten spaak, waarna duidelijk werd dat het pand snel zou worden ontruimd. Het bestuur van de UvA bood onder meer aan een debatmarathon te organiseren over de toekomst van het hoger onderwijs.

De groepering – die zichzelf De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt – eiste via een verklaring op Facebook dat het bestuur van de UvA zou opstappen. DNU liet weten dat ze de gang van de rechtbank zien als het criminaliseren van studenten en docenten van de UvA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.