nederland

Crimineel Ron Nyqvist had graag de touwtjes in handen

Door Gerlof Leistra - 04 februari 2015

Crimineel Ron Nyqvist (46) werd zowel binnen als buiten de gevangenis gevreesd. Maar toen er in de gevangenis van Dordrecht een opstand uitbrak, nam hij direct de touwtjes in handen om de boel te sussen.

Woensdagochtend kwam er in de Bart Poesiatstraat in Amsterdam-Osdorp een einde aan het leven van crimineel Nyqvist. Hij liep samen met een vrouw een parkeergarage uit toen hij zelf een einde aan zijn leven maakte. Dit is intussen uit sectie gebleken.

Dubbele moord

De kickbokser Nyqvist, zoon van een militair, was net vrij na een celstraf voor de moord op de broers Rob en Eric Driesen. Eind jaren negentig investeerde Nyqvist zijn vergaarde drugsgeld samen met vastgoedhandelaar Willem Endstra in een sporthal in Breda.

Die tent verhuurde hij aan de broertjes Driesen. Maar die vriendschap verdween toen er een aanslag op het leven van Nyqvist en zijn vriendin werd gepleegd. De handgranaat die onder de auto van Nyqvist was geplaatst, doodde hem niet omdat hij de deuren nog open had staan waardoor de druk kon ontsnappen. Wel brak Nyqvist een aantal tenen.

Kogel door het oog

Volgens Nyqvist was de bom geplaatst door Willem Holleeder. Hij zou dit hebben gedaan in opdracht van de broers Driesen, met wie Nyqvist dan ook ruzie had over geld.

Op 20 mei 2001 loopt hij naar het huis van de broers toe en schiet ze beiden door het rechteroog. Hierna meldt hij zich bij de politie. Nyqvist krijgt 20 jaar celstraf voor de dubbele moord.

Gevreesd

In de gevangenis wordt de kleine, maar gespierde kickbokser gevreesd. Wanneer hij afspreekt met bezoek zijn de stoeltjes om hem heen leeg. Wie het waagt toch in de bezoekersruimte te gaan zitten, kan rekenen op een uitbrander.

Maar wanneer in de gevangenis van Dordrecht een opstand uitbreekt, meldt hij zich bij de directeur. Hij wil de opgelopen gemoederen sussen en probeert te bemiddelen. Ook bij het Golden Glory-kickboksteam heeft Ron de touwtjes stevig in handen. Dat hij het team runt vanuit de gevangenis is daarbij geen belemmering gebleken.

Nyqvist had veel vijanden, maar toch dacht hij dat het na zijn vrijlating wel goed zou komen. Hij wilde zich weer volop storten op het kickboksen, althans zo leek het. Het was dan ook een verrassing dat hij een einde aan zijn leven heeft gemaakt

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.