nederland

De brief van Ahmed Aboutaleb aan Rome

Door Tom Reijner - 20 februari 2015

De gemeente Rotterdam is bereid Rome te ondersteunen bij het opsporen van de Feyenoord-relschoppers die zich woensdag en donderdag ‘volstrekt onacceptabel’ gedroegen. De hooligans hebben ‘op ongelooflijke wijze misbruik gemaakt van uw gastvrijheid en schade toegebracht aan uw prachtige stad’.

Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vrijdag in een brief aan zijn collega in Rome, Ignazio Marino.

Nasleep

Aboutaleb wenst de burgemeester en de inwoners van Rome ‘sterkte bij de nasleep van deze trieste gebeurtenis’ en zegt dat de Rotterdammers vol afschuw naar de ontluisterende beelden in het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad hebben gekeken.

Marino is furieus over de vernielingen. Hij wil dat de schade aan de monumenten – waaronder de bekende, 400-jaar oude Barcaccia-fontein op de Piazza di Spagna, waar veel toeristen op afkomen – wordt verhaald op Nederland. De beroemde fontein is net gerestaureerd voor 200.000 euro.

Modewijk

Het Piazza di Spagna aan de voet van de Spaanse Trappen waar de supporters donderdag huishielden, is het centrum van de belangrijkste modewijk in Rome. De haute couture is er vertegenwoordigd met chique winkels van de belangrijkste en duurste merken, vooral  in de Via Condotti die aan de Piazza di Spagna begint.

Woensdag al gingen winkels dicht aan en rond het Campo de’ Fiori. Ondanks een alcoholverbod werd de wijk eromheen binnengevallen door honderden dronken voetbalsupporters. Een aantal winkeliers sloot zich op in hun zaken uit angst dat die zouden worden geplunderd door het tuig. Tientallen supporters zijn opgepakt, een deel is al veroordeeld.

Schadepost

De meeste Rotterdamse relschoppers zijn weer teruggekeerd in Nederland. Zes personen moeten nog in Rome blijven waar ze dinsdag zullen worden voorgeleid.

Hoeveel de schade precies bedraagt, is nog onbekend. Maar volgens eerste schattingen is de schadepost zeker 3 miljoen euro, schrijft althans de Italiaanse krant Il Sole 24 vanmiddag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.