nederland

Eerst een tegel door ruit PVV’er, nu huis en auto’s beklad

Door Tom Reijner - 28 februari 2015

Het huis van de Friese PVV-kandidaat voor de Provinciale Staten Erna Cohen is zaterdagochtend beklad. Op de ramen en deuren van het huis in Peasens-Moddergat zijn met rode letters teksten als ‘PVV fascisten’ geschreven.

Ook wordt er gedreigd met ‘Oog om oog’ op de muur van het huis, meldt De Telegraaf. Op de stoep hebben de daders gekalkt: ‘Hier wonen moslimhaters’.

Vandalisme

Ook de huizen en auto’s van twee andere Friese PVV-ers  zijn beklad, twittert partijleider Geert Wilders. Hij is boos over de ‘schandalige actie’ en spreekt van een ‘frontale aanval op de democratie’. Volgens de NOS is in Hilgaard de auto beklad van kandidaat-Statenlid Wietske Van der Ploeg. In Ternaard is het huis besmeurd van kandidaat-Statenlid David Van den Brand.

De PVV-voorman plaatst er foto’s bij van een auto en een huis waarop met groene verf ‘fascist’ of ‘fascistisch’ is geschreven. De politie bevestigt dat er in Friesland in drie verschillende plaatsen drie gevallen van vandalisme zijn waargenomen waar ‘een link lijkt te zijn met de PVV’, bijvoorbeeld omdat het slachtoffer zich kandidaat heeft gesteld voor die partij. De politie heeft aangiftes opgenomen en een buurtonderzoek ingesteld.

Stoeptegel

Deze week ging er een stoeptegel door de ruit van PVV-kandidaat Caroline Koopman in het Zeeuwse Sluiskil. De nummer drie op de PVV-lijst voor Provinciale Staten had een verkiezingsposter met een foto van Geert Wilders aan de voorkant van haar huis opgehangen, meldde Omroep Zeeland.

Caroline Kooman heeft aangifte gedaan bij de politie. Ze vermoedt dat de PVV-poster de aanleiding is geweest voor de vernieling.

Subsidie

Eerder vandaag was de partij van Wilders ook al in het nieuws, maar dan op een heel andere manier. NRC Handelsblad onthulde dat PVV-lijstrekker voor de Eerste Kamer, Marjolein Faber, namens haar partij voor duizenden euro’s aan subsidiegeld opdrachten gegeven aan een bedrijf waarvan haar zoon mede-eigenaar is.

Faber, die sinds maart 2011 voorzitter is van de PVV-fractie in de Gelderse Provinciale Staten, heeft het bedrijf van haar zoon ingezet voor het beheer van de website van PVV Gelderland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.