nederland

Felle woorden van burgemeester Van der Laan in het Maagdenhuis

Door Laura van Dijk - 26 februari 2015

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bezocht gisteravond rond middernacht het bezette Maagdenhuis, waar hij felle woorden sprak tegen de studenten.

‘Ik heb best begrip voor jullie bezwaren, maar dat betekent niet automatisch dat ik jullie oplossingen deel,’ zei de burgemeester tegen de bijna driehonderd bezetters.

Wijsheid

Ook wees Van der Laan de studenten erop dat zij in overtreding waren en dat net als bij de bezetting van het Bungehuis een ‘vreedzame uitzetting’ zal komen. De Amsterdamse burgemeester werd vergezeld door hoofdcommissaris van de politie Amsterdam Peter-Jaap Aalbersberg. Hij zou naar het Maagdenhuis zijn gekomen op verzoek van de studenten en niet omdat hij zijn mening wilde opdringen.

‘Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie toe,’ nam Van der Laan afscheid na het bijna anderhalf uur durende gesprek. Een groot deel van de studenten was blij met de komst van de burgemeester: ‘Hij heeft hiermee het respect bij mensen afgedwongen.’

De donderdagochtend is rustig begonnen in het bezette gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA). ‘Het was heel rustig vannacht. Sommige mensen gingen slapen, we ruimden wat op en hebben het programma voor vandaag klaargezet,’ zegt een van hen tegen de NOS.

Intrappen

De boze studenten vielen woensdagavond het Maagdenhuis aan het Amsterdamse Spui binnen. De jongeren trapten – na afloop van een protestmars vanaf het Bungehuis – een deur in en drongen het pand binnen. Ze demonstreerden tegen het College van Bestuur van de UvA.

De bezetters bestaat voor een groot deel uit studenten die pas enkele uren eerder werden vrijgelaten, nadat ze waren gearresteerd bij de ontruiming van het Bungehuis. het Openbaar Ministerie besloot gisteravond de zaak tegen de bezetters ‘voorlopig te seponeren‘. Dat betekent dat als ze binnen de proeftijd van twee jaar voor een ander vergrijp worden gearresteerd, ze alsnog voor deze zaak kunnen worden vervolgd.

Chaotisch

De eisen van de demonstranten zijn hetzelfde als bij de bezetting van het Bungehuis de afgelopen weken: ze eisen meer democratie, een ‘dialoog’ en een referendum over de positie van het College van Bestuur. Het gesprek met voorzitter van het UvA-bestuur Louise Gunning die avond verliep rommelig en chaotisch.

Ze vroeg de studenten om het pand vreedzaam te verlaten en donderdag verder met elkaar te spreken, maar daar gaven zij geen gehoor aan. ‘Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand,’ zei Gunning.

Het bestuur van de UvA deed daarop aangifte tegen de studenten. Dat betekent dat de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie een een besluit zullen nemen over de ontruiming van het Maagdenhuis. Donderdagmiddag zijn de actievoerders uitgenodigd bij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA). Ze wil hun kant van het verhaal horen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.