nederland

‘Imamgala’ Rijswijk gaat toch door, maar dan via internet

Door Elif Isitman - 23 februari 2015

Het ‘imamgala’ in Rijswijk dat eerder werd afgelast, gaat nu toch door. De organisatie houdt het evenement via een livestream op internet.

Dat meldde een woordvoerder van Stichting Rohamaa, die het evenement organiseert, aan NU.nl. Het evenement wordt op de geplande datum 8 maart als livestream via ‘meer dan tien websites’ uitgezonden. Welke websites dit zijn is niet bekend.

Niet helemaal afgelast

Vrijdag maakte de gemeente Rijswijk bekend dat het benefietevenement, dat omstreden was doordat er een aantal haatimams zou komen spreken, werd afgelast. Het was de Stichting Rohamaa zelf dat het evenement afgelaste en zei dat ‘het liefdadigheidsdoel van de bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgeving, volkomen op de achtergrond is geraakt’.

De woordvoerder zegt nu echter dat het evenement nooit helemaal is afgelast, maar dat het alleen geen doorgang kon vinden in de vorm die ze toen voor ogen hadden.

Juridisch haalbaar

Hoe het evenement wordt ingevuld is nog niet duidelijk. Volgens de woordvoerder worden de drie sprekers van wie de visa vorige week door minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) werden ingetrokken niet aan het woord gelaten: ‘Juridisch gezien is dat niet haalbaar’.

De namen van de drie imams werden niet gepubliceerd maar het zou vermoedelijk gaan om sheikh Wahid Baali, een bewonderaar van Osama bin Laden, Othman al Khamis, een sympathisant van terreurorganisatie Al-Qa’ida en Tarik Chadlioui, die banden zou hebben met jihadisten in Syrië. Dit soort sprekers zou een radicaliserend effect kunnen hebben. Politici deden oproepen om de haatimams uit Nederland te weren, onder meer door het niet verstrekken van visums aan de imams.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.