nederland

Media: Denen geschokt, en groot ‘jihadgala’ voor haatimams

Door Tom Reijner - 16 februari 2015

Veel aandacht in de Nederlandse ochtendkranten voor de aanslagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. En onrust over radicale islamitische predikers die naar Rijswijk komen voor een omstreden evenement. Dit is het mediaoverzicht van 16 februari.

* Het AD laat cartoonist Lars Vilks (68) aan het woord, die het doelwit was van de aanval door de 22-jarige Omar Abdel Hamid el-Hussein. ‘Die kogels waren voor mij bestemd,’ zegt de tekenaar. ‘(…) als de Deense politie niet zo alert had opgetreden, had ik het niet meer kunnen navertellen.’ Een persoon werd dodelijk getroffen toen de kogels in het rond vlogen in het cultureel centrum waar op dat moment een debat over vrijheid van meningsuiting plaatshad. Volgens De Telegraaf zijn de Denen verbijsterd over de aanslagen – naast het centrum ook op een synagoge. Over de gebeurtenissen dit weekeinde bestaan nog altijd veel vragen in Denemarken, schrijft de krant, ook over de klopjacht van de politie.

* Ook uit De Telegraaf: onrust over ‘haatimams’ die naar Rijswijk komen voor een groot ‘jihadgala’. Het zou gaan om Wahid Baali, een bewonderaar van Osama bin Laden, Tarik Chadlioui, die volgens de krant banden heeft met jihadisten in Syrië en Othman al Khamis, een sympathisant van Al-Qa’ida. De komst van de islamitische predikers zou moeten worden verboden, klinkt het onder meer uit Den Haag. Zo vindt de VVD dat het kabinet snel moet ingrijpen en dat het buitenlandse haatimams uit ons land moet weren. Voor de organisatoren van de bijeenkomst zou straf moeten volgen. VVD-Kamerlid Malik Azmani vindt het risico voor de openbare orde en veiligheid te groot als het omstreden evenement doorgaat. De aanslagen in Kopenhagen onderstrepen dit, aldus het Kamerlid.

* De Israëlische ex-president Shimon Peres kan zich niet vinden in de ‘politieke’ oproep van premier Benjamin Netanyahu aan de Europese Joden om naar Israël te komen, schrijft The Times of Israël. Iedere Jood die naar Israël vertrekt, is natuurlijk van harte welkom, benadrukt hij. Maar kom niet naar Israël vanuit een politieke overtuiging, zegt Peres. Kom hier alleen als je hier ook echt wilt leven. Israël moet een land van hoop blijven, en niet een van angst. Netanyahu, die is verwikkeld in een politieke strijd om het leiderschap van het land, riep na de recente aanslag op een synagoge in Kopenhagen, en eerder in Parijs op de Joodse supermarkt, de Joden in Europa op tot ‘massale immigratie’. Netanyahu zegt dat de Israëlische regering 46 miljoen dollar moet vrijmaken om Joodse immigratie uit Frankrijk, België en Oekraïne te stimuleren. ‘Joden verdienen veiligheid in elk land, maar joden over de hele wereld moeten weten: Israël is uw thuis,’ sprak de premier.

* Werkgevers gaan niet altijd soepel om met verlof en verzuim van nabestaanden van MH17. Daarom is Slachtofferhulp Nederland nu bezig klachten te verzamelen, meldt het AD. Veel nabestaanden meldden zich na de vliegramp ziek omdat ze niet in staat waren te werken. In het algemeen waren werkgevers begripvol, maar Slachtofferhulp Nederland krijgt ook signalen dat er problemen zijn met hoe bedrijven en bedrijfsartsen omgaan met rouwverwerking en werk. Via de besloten website worden de ervaringen van nabestaanden geïnventariseerd. Afhankelijk daarvan kijkt Slachtofferhulp Nederland in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of maatregelen nodig zijn. Kort na de ramp boden werkgevers alle ruimte om met het verdriet om te gaan. Nu, zeven maanden later, is er soms minder begrip voor verzuim als gevolg van de nasleep van MH17, merken sommige nabestaanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.