nederland

Media: ‘fiscus bekijkt islam-gala’, en post voor dode Groningers

Door Tom Reijner - 18 februari 2015

Voldoet het islamitisch benefietgala in Rijswijk wel aan de voorwaarden voor een goed doel, vraagt de Belastingdienst zich af. En over post aan Groningers die al tientallen jaren dood zijn. Dit is het mediaoverzicht van 18 februari.

* De Belastingdienst bekijkt of het wel terecht is dat stichting Rohamaa, de organisator van het islamitisch benefietevenement – beter bekend als het ‘jihadgala’ in Rijswijk –  officieel een goed doel is, schrijft De Telegraaf. De stichting heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en daarom bepaalde belastingvoordelen. Maar voor die ANBI-status gelden integriteitseisen. Zo mag de instelling bijvoorbeeld niet aanzetten tot haat of geweld. De Belastingdienst controleert tussentijds of instellingen nog wel aan de voorwaarden voldoen. ‘Dat gebeurt deels op basis van risicoselectie en op basis van praktijksignalen,’  aldus de fiscus, en ook wordt gekeken naar ‘signalen uit de media’. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) besloot dinsdag de visa in te trekken voor de drie haatimams die van plan waren naar het evenement in Rijswijk af te reizen.

* Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurt post aan inwoners van de provincie Groningen die al tientallen jaren zijn overleden. Dat meldden verschillende Groningers aan Radio Noord. De mensen kregen energielabels toegestuurd. Sinds 1 januari is het verplicht om zo’n label te hebben als je je huis verkoopt. Een energielabel geeft aan hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte en varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). In Delfzijl en Sabeldeburen kregen mensen post voor hun partners die al heel wat jaren geleden waren gestorven.

* Oekraïne, staak de strijd in de belegerde Oost-Oekraïense stad Debaltseve. Dat is de klemmende oproep van de Russische president Vladimir Poetin, meldt BBC News. Dinsdag waren er de hele dag zware gevechten in de strategische stad op de frontlijn tussen Luhansk en Donetsk. De pro-Russische separatisten claimen dat zij grote delen van de stad controleren, ondanks het eerder afgesproken staakt-het-vuren. Kiev erkende gisteren dat Debaltseve overwegend onder controle staat van de rebellen. Poetin hoopt dat de rebellen de gevangengenomen militairen vrij wil laten, zodat zij terug kunnen keren naar hun gezinnen. Intussen kunnen de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa nog altijd niet de stad in. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is de poging van de rebellen om de stad in te nemen een ‘cynische aanval’ op de wapenstilstand.

* De politie heeft de afgelopen dagen invallen gedaan bij een aantal belastingadviseurs. Ze worden verdacht van fraude met duizenden belastingaangiftes. Dat bevestigt de Belastingdienst aan de NOS, na berichtgeving in het AD. De invallen zijn gedaan in Den Haag, Utrecht, Haarlem, Spaarndam, Soest, Doetinchem en ‘s-Heerenberg. Drie adviseurs zijn gearresteerd. Volgens de Belastingdienst gaven de adviseurs verzonnen aftrekposten op bij belastingaangiftes van ruim 8.000 klanten. Per persoon gaat het om 1.000 tot 3.000 euro aan voordeel. In een aantal gevallen waren de klanten er niet van op de hoogte dat er met hun aangifte was geknoeid. De fiscus heeft dan ook een waarschuwing voor burgers: u blijft zelf verantwoordelijk voor uw aangifte. ‘Als de teruggave van de belasting te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn,’ zegt directeur belastingen Willem-Pieter van der Meer in het AD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.