nederland

Media: gasstrijd ‘tijdbom’ onder kabinet, en meer nieuws

Door Shari Deira - 12 februari 2015

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn verdeeld over het beperken van gaswinning in Groningen. En Nederlandse beursfondsen keren meer dividend uit dan een jaar geleden. Het mediaoverzicht van donderdag 12 februari.

* De strijd om gaswinning in Groningen zet het kabinet-Rutte II onder druk, vertellen bronnen aan de Volkskrant. De VVD voelt zich overvallen door de uitspraak van PvdA-leider Diederik Samsom die de gaswinning ook na 1 juli wil terugdringen.

Als de VVD daarmee akkoord gaat, eisen de liberalen in ruil daarvoor extra bezuinigingen om de mindere gasinkomsten te compenseren. Dat is vooral voor de PvdA moeilijk, omdat de partij hoopte de laatste twee jaar van de kabinetsperiode te kunnen oogsten van de zware maatregelen in de eerste twee jaar.

* Nederlandse beursfondsen keren meer dividend uit over 2014, omdat zij hogere winsten hebben geboekt, blijkt uit de cijfers over vorig jaar van zestien ondernemingen, waarover Het Financieele Dagblad bericht.

Ondanks de nog altijd kwakkelende wereldeconomie en de zorgen over Griekenland durven bedrijven een groter deel van hun winst uit te keren. Van de zestien onderzochte bedrijven hebben negen hun dividend verhoogd.

* Taxichauffeurs roepen op tot een massale demonstratie tegen Uberpop in Den Haag op 18 februari, meldt De Telegraaf. De chauffeurs willen het Binnenhof platleggen. Ze zijn gefrustreerd omdat de overheid te weinig zou doen om de ‘illegale praktijken’ van Uberpop aan banden te leggen.

KNV Taxi laat aan de krant weten tegen de actie te zijn. ‘Wij hebben alle begrip voor de frustraties van de chauffeurs. Ook wij vinden dat de overheid wel iets meer kan doen  tegen Uberpop. Uit tactische overwegingen zijn wij echter tegen actie, omdat dit Uberpop in de kaart speelt.’

*The Daily Show-presentator Jon Stewart heeft gereageerd op alle reacties die er kwamen op zijn vertrek bij het satirische nieuwsprogramma.  ‘Gisteravond keek ik rond op het internet, en ik denk dat mijn vraag aan iedereen is: ‘Ben ik overleden?”‘

Hij vindt de reacties op zijn vertrek overweldigend. Wat Stewart na zijn vertrek bij het televisieprogramma gaat doen, weet hij nog niet.

* Nabestaanden weigeren steeds vaker erfenissen, blijkt uit het jaarverslag van Netwerk Notarissen, waarover RTL Nieuws bericht. Er is sprake van een stijging van 11 procent. Volgens juridisch directeur van het netwerk, Lucienne van der Geld, is er sprake van een trend.

‘Al is de stijging het afgelopen jaar minder groot dan de jaren ervoor, we mogen na vier jaar stijging het weigeren van erfenissen een trend noemen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.