nederland

Media: Griekse muiterij, V&D en Europese vrede op het spel

Door Servaas van der Laan - 09 februari 2015

De Telegraaf besteedt op de voorpagina onder de kop ‘Griekse muiterij’ aandacht aan de toespraak van Aleksis Tsipras in het Griekse parlement. En volgens de Volkskrant staat de vrede in Europa op het spel in Minsk.

  • De nieuwe Griekse premier Aleksis Tsipras heeft de verhoudingen met de overige eurolanden op scherp gezet, schrijft De Telegraaf op de voorpagina. Zondag gaf Tsipras voor het eerst een toespraak in het Griekse parlement en daarin was hij heel stellig: de verdere bezuinigingen die door de EU, het IMF en de ECB zijn opgelegd, gaan de Grieken niet uitvoeren. Integendeel: de Griek wil het minimumloon weer gaan verhogen naar 750 euro per maand en arme Grieken hoeven niet meer te betalen voor elektriciteit, werklozen reizen gratis met het openbaar vervoer. Griekenland vraagt ook uitstel van betaling van de huidige leningen en weigert een nieuwe lening van de trojka. ‘Wij kunnen niet vragen om verlenging van fouten,’ zei Tsipras tegen Griekse parlementariërs.
  • ‘De V&D is nog niet uit de penarie,’ schrijft het AD. Het overleg van zondagavond met verhuurders en banken heeft niet tot een directe oplossing geleid. De V&D zou bereid zijn vierkante meters in te leveren in ruil voor korting op de huur. Ook moet het warenhuis toestaan dat verhuurders zelf andere ‘shop-in-shops’ in de gebouwen plaatsen en dat ‘onderhuurders’ rechtstreeks de huur aan de verhuurder betalen. ‘V&D verandert met die constructie van warenhuis in een mini-winkelcentrum’ schrijft de krant. Hoewel de redding van het concern nog op zich laat wachten, gaan de winkels maandag wel gewoon open.
  • ‘Als Oekraïne en Rusland nog tot een akkoord komen, is dat weggesleept voor de poorten van de hel,’ schrijft de Volkskrant in een analyse op de voorpagina. De belangen en idealen van West-Europa en Rusland staan ver uit elkaar, toch gaan de twee partijen proberen eruit te komen. ‘Merkel en haar Franse collega Hollande worden deels gedreven door de moed der wanhoop,’ schrijft de krant. Volgens Hollande is het de laatste kans op vrede. In Amerika klinken intussen steeds luidere stemmen om de Oekraïners wapens te leveren.
  • De Belgische belastingdienst hield 400 miljoen euro over aan de zwartspaarders die hun rekeningen bij bankreus HSBC illegaal gebruikten. De Nederlandse fiscus haalde slechts twee miljoen euro aan naheffingen en boetes binnen, zo blijkt uit onderzoek van Trouw. Een lichte teleurstelling zal zich vermoedelijk hebben meester gemaakt van de inspecteurs van de Nederlandse Belastingdienst in het najaar van 2010. Met de gelekte gegevens van de Zwitserse vestiging van de bank HSBC hadden ze namelijk in potentie goud in handen. Onder de rekeninghouders die banden hadden met Nederland konden talloze zwartspaarders zitten, die nu alsnog tegen de lamp liepen. Maar het aantal spaarders dat daadwerkelijk belastingplichtig was in Nederland bleek laag: slechts een honderdtal.
  • Fit For Free heeft onder druk van consumentenorganisaties en toezichthouder zijn voorwaarden aangepast. De sportschoolketen haalde zich de ergernis van klanten op de hals, onder meer omdat een abonnement opzeggen ingewikkeld was. Dat meldt het AD. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Fit For Free terechtgewezen op aandringen van de Consumentenbond. De waakhond van het consumentenrecht noemt de voorwaarden die Fit For Free hanteerde ‘onsportief’. Het is voor het eerst dat een sportschool op de vingers wordt getikt omdat hij zich niet aan de regels houdt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.