nederland

Media: Particulier weer terug op de beurs, en angst voor black-out

Door Elif Isitman - 24 februari 2015

De particuliere belegger keert weer terug op de beurs. En Europese elektriciteitsbedrijven vrezen voor een black-out tijdens de eerstvolgende zonsverduistering. Het mediaoverzicht van dinsdag 24 februari.

*Particuliere beleggers stappen weer massaal naar de beurs, schrijft het AD. Na de crisis op de beurs in 2008, haakten ze massaal af maar nu komen ze terug, gelokt door de hoge rendementen.

Volgens Gijs Nagel, directeur retail bij De Giro, komen er duizenden mensen per week op af: ‘Daar zitten ook beleggers bij die van andere banken komen, maar veel van die mensen zijn nieuwe beleggers.’ Duizenden nieuwe beleggers per week zijn forse aantallen, want er zijn naar schattig zo’n 500.000 particuliere beleggers in Nederland.

*Elektriciteitsbedrijven in heel Europa vrezen voor een black-out tijdens een zonsverduistering op 20 maart, schrijft De Telegraaf. Omdat het dan donker wordt, zal de vraag naar elektriciteit toenemen maar tegelijkertijd gaat het aanbod van zonne-energie juist drastisch omlaag. Oorzaak van de paniek is dat een steeds groter deel van de Europese energievoorziening wordt geleverd door zonnepanelen.

*De politie schat cruciale informatie uit getuigenverhoren vaak niet op waarde, schrijft de Volkskrant op basis van een promotieonderzoek aan de Universiteit van Maastricht. Vooral informatie uit een tweede verhoor van een getuige wordt per definitie gewantrouwd of zwaar onderschat. Hierdoor lopen onderzoeken vertraging op of worden zaken helemaal niet opgelost.

Het is de tweede keer in korte tijd dat vraagtekens worden gezet bij politieverhoren. Vorige maand bleek dat processen-verbaal van het politieverhoor van verdachten vaak incorrect zijn en te beperkt zijn samengevat.

*SNS Reaal is in vergevorderde onderhandelingen met zowel NIBC als Kepler Cheuvreux over de verkoop van SNS Securities, schrijft Het Financieele Dagblad. SNS Securities staat sinds vorig najaar officieel te koop, maar er wordt al veel langer gezocht naar een nieuwe eigenaar.

Het dochterbedrijf, dat zich bezig houdt met effectenbemiddeling, kapitaalmarkttransacties en vermogensbeheer, past niet langer bij het consumentenprofiel dat het concern voor ogen heeft. SNS Bank wil zich beperken tot hypotheken en spaargeld. Verzekeraar Reaal werd vorige week verkocht aan de Chinese branchegenoot Anbangh.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.