nederland

Media: PVV-lijsttrekker huurde bedrijf zoon in, en meer nieuws…

Door Tom Reijner - 28 februari 2015

PVV-lijstrekker voor de Eerste kamer Marjolein Faber gaf duizenden euro’s subsidiegeld aan het bedrijf waar zoon mede-eigenaar is. En David Cameron opent de jacht op ‘Jihadi John’. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 28 februari.

* De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber, eveneens lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, heeft namens haar partij voor duizenden euro’s aan subsidiegeld opdrachten gegeven aan een bedrijf waarvan haar zoon mede-eigenaar is, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De berichtgeving wordt bevestigd door een woordvoerder van de partij van Geert Wilders. Faber, die sinds maart 2011 voorzitter is van de PVV-fractie in de Gelderse Provinciale Staten, heeft het bedrijf van haar zoon ingezet voor het beheer van de website van PVV Gelderland. In een reactie heeft Faber via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht, Douwe Jan Elzinga, om advies gevraagd. Die zegt in het advies dat het ‘wijs en verstandig’ is de samenwerking ‘in deze vorm te beëindigen’. De PVV-woordvoerder laat weten dat dat inmiddels is gebeurd.

* De Britse premier David Cameron wil er alles aan doen om moslimextremisten als ‘Jihadi John’ op te jagen, schrijft persbureau Reuters. De uitspraken van de premier komen nadat de moordenaar eerder deze week werd geïdentificeerd als een in Kuweit geboren computerprogrammeur. De terrorist, de 26-jarige Mohammed Emwazi, is vermoedelijk verantwoordelijk voor de onthoofding van verschillende gijzelaars, waaronder de Amerikaanse fotojournalist James Foley. Vrijdag publiceerden Engelse media een nieuwe foto van ‘Jihadi John’. Het is de eerste foto waarop de beruchte IS-beul als volwassene is te zien zonder zijn gebruikelijke vermomming, een soort zwarte bivakmuts, met in zijn hand een mes.

* Pegida, de Duitse anti-islamiseringsbeweging  die vele tienduizenden mensen op de been krijgt, waagt een oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. In Newcastle, een stad in het noorden van Engeland, zal de eerste demonstratie worden gehouden. Maar of er niet zoveel betogers komen als in Duitsland zelf is nog maar de vraag. Volgens de Britse krant The Guardian worden er maar een paar honderd verwacht. Tegenstanders van Pegida denken niet dat het tot iets ‘significants’ zal uitgroeien. Meer dan duizend linkse opponenten zullen een tegendemonstratie houden zaterdag.

* Koerdische milities, daarbij gesteund door Assyrische christenen en bombardementen van de internationale coalitie, hebben een strategische stad in Irak veroverd op Islamitische Staat (IS), schrijft de Israëlische krant Ha’aretz. De stad Tal Hamis ligt pal op de Turks-Iraakse grens en was strategisch belangrijk voor IS. Tal Hamis vormt een verbinding tussen de door de  terroristen gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak. Volgens een woordvoerder van de Koerdische strijders maken zijn troepen voortgang bij de bestrijding van de terreurgroep in de regio en worden andere dorpen en steden in de buurt binnenkort belegerd.

* De Nederlander Michael S. heeft in de Verenigde Arabische Emiraten zijn vrouw verstoten met sms-berichten, schrijft De Telegraaf. Onder de sharia-wetgeving is deze verstoting per tekstbericht wettelijk toegestaan, óók als de partners geen islamieten zijn. Dat heeft de beroepsrechter deze week in de Emiraten geoordeeld. De man heeft alleen de Nederlandse nationaliteit en is geen moslim. Hij heeft twee kinderen (vier en vijf jaar) met een Frans-Canadese vrouw. Voormalig universitair hoofddocent Ian Curry-Sumner van de universiteit Utrecht vreest dat de uitspraak grote gevolgen heeft voor vrouwen van westerse expats in de Verenigde Arabische Emiraten. ‘Zo’n eenzijdige verklaring van de man kennen wij in Nederland helemaal niet. Deze regels gelden in de Emiraten dus ook voor mensen met een christelijke achtergrond.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.