nederland

Media: rechercheurs staan DNA niet af, en ‘verzet KLM tegen coup’

Door Shari Deira - 13 februari 2015

Ongeveer een kwart van de forensisch rechercheurs heeft geen DNA afgestaan voor de eliminatiedatabank van het NFI. En de Tweede Kamer moet vijf en een half jaar van het Binnenhof verdwijnen. Het mediaoverzicht van 13 februari.

* De eliminatiedatabank van het Nederlands Forensisch Instituut is bedoeld om sporen van politiemensen op het plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Een kwart van de forensisch rechercheurs weigert echter DNA af te staan, melden de kranten van de Persdienst.

Van de 1.250 forensisch rechercheurs hebben 950 hun DNA afgestaan. De rechercheurs die dat niet doen, hebben ‘principiële bezwaren’ tegen de opslag van genetische data. ‘Wij kunnen mensen niet dwingen, het gebeurt op basis van vrijwilligheid,’ zegt een politiewoordvoerder naar aanleiding van de berichtgeving. ‘Maar we stimuleren het wel.’

* Het Binnenhof is hard toe aan een renovatie, die jaren zal gaan duren. Volgens BNR moet de Tweede Kamer daardoor minimaal 5,5 jaar van het Binnenhof in Den Haag verdwijnen. De nieuwbouw van de Tweede Kamer is van 1992 en heeft sindsdien geen groot onderhoud gehad.

Waar de Kamerleden gedurende die periode hun werk moeten doen, is nog onduidelijk.

* KLM verzet zich tegen een ‘ultieme overval van de Franse opperbazen om ons te slopen en hun wil op te leggen’, zegt een ingewijde tegen De Telegraaf.

‘De situatie is zeer explosief. Dit is ook voor Den Haag een essentiële kwestie. Nederlandse bewindslieden zitten er bovenop, want werkgelegenheid en de positie van Schiphol zijn in het geding. Er zijn al drie brieven naar Parijs gestuurd om de Franse dominantie te dimmen.’

* De NS wil van stations in Nederland ‘economische broedplaatsen’ maken. Een deel van het vastgoed zal daarom worden afgesloten en activiteiten op de stations worden meer aan de markt overgelaten, meldt Het Financieele Dagblad.

Rond de 40 procent van de werkzaamheden in stationswinkels wordt gedaan door NS-personeel. ‘Waarom moet de NS hamburgers bakken?’ zegt NS-topman Timo Huges. De NS wil wel regisseur blijven. ‘Niemand wil dertien patatkramen naast elkaar, daar willen we op toezien.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.