nederland

Mogelijk jihadronselaars onder vluchtelingen

Door Shari Deira - 18 februari 2015

Het Openbaar Ministerie (OM) zou onderzoeken of er jihadronselaars actief zijn in asielzoekerscentra in het noorden van Nederland. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft een signalerende functie.

Bronnen melden aan RTV Noord dat het OM onderzoek doet naar de mogelijke aanwezigheid van jihadronselaars in asielzoekerscentra. Het gaat onder meer om het azc in Ter Apel.

Signalen

Het OM bevestigt noch ontkent dat er onderzoek wordt gedaan. ‘Wij doen nooit uitspraken over lopende onderzoeken. Dat betekent ook dat ik over dit soort onderzoeken niets kan vertellen,’ zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Wat vooral belangrijk is volgens het OM, is dat signalen worden opgepakt. ‘Groen of rijp, dik of dun. Alle informatie wordt uiterst serieus genomen. Zit er vlees aan de botten, dan pakken we door. En als er verdachten worden opgepakt, zullen we dat zeker melden. Maar of er op dit moment onderzoeken lopen, is minder relevant.’

Ingewijden zeggen tegen de omroep dat het voor de hand ligt dat er tussen de Syrische vluchtelingen, die via Ter Apel Nederland binnenkomen ook mensen zitten met andere motieven. ‘We kunnen niets uitsluiten. Het overgrote deel heeft alle reden om asiel in Nederland aan te vragen. We zijn overheidsbreed alert op signalen die duiden op mogelijke radicalisering.

Radicalisering

Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben een training gehad om radicalisering onder asielzoekers te signaleren. Als er signalen zijn, melden zij dat bij de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het COA heeft het afgelopen jaar al diverse keren een melding gemaakt, maar wil niets zeggen over de aard van de meldingen of het precieze aantal. ‘We krijgen ook geen terugkoppeling of er iets mee is gedaan,’ zegt een COA-woordvoerder.

Begin deze maand werd voor het eerst bekend hoeveel (gewelds)incidenten zich ongeveer afspelen in Nederlandse asielzoekerscentra. In de eerste helft van vorig jaar zijn er 2.741 incidenten geregistreerd, het werkelijke aantal ligt mogelijk nog hoger. In 124 gevallen was er sprake van intimidaties en bedreigingen, in 80 gevallen ging het om een zelfmoordpoging en 13 keer was er sprake van een zelfmoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.