nederland

‘Mogelijk twee Utrechtse jihadisten omgekomen’

Door Elif Isitman - 03 februari 2015

Twee Utrechtse Syriëgangers zijn mogelijk omgekomen in Syrië of Irak. De gemeente houdt een aantal anderen nog in de gaten.

Dat heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt. Tot nu zijn in totaal 25 Nederlandse jihadisten omgekomen.

In totaal zijn er op dit moment zes Utrechters in het buitenland, onder wie één minderjarige. Volgens de gemeente Utrecht zijn al negen mensen teruggekeerd en werden er twee tegengehouden die naar Syrië of Irak wilden vertrekken om daar mee te vechten met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De Utrechtse politie doorzocht eerder het huis van Zaid Koullis in de wijk Overvecht. Koullis werd in verband gebracht met de terreurcel die tijdens de anti-terreuractie in het Belgische Verviers aan het licht kwam.

Familiebezoek

Onder de negen jihadisten die terugkeerden, zijn ook weer vier minderjarigen. De gemeente geeft wel aan dat het niet vaststaat dat het alleen maar om Syriëgangers zijn: volgens de burgemeester Jan van Zanen zouden ze ook op familiebezoek kunnen zijn.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt aan RTL Nieuws dat 180 Nederlanders zijn afgereisd naar Syrië of Irak. Van die jihadisten zijn 25 gedood en 35 teruggekeerd.

Volgens de NCTV, die zich baseert op cijfers van de AIVD, zijn er op dit moment nog 120 Nederlanders in Irak of Syrië, onder wie 40 vrouwen. De meesten van hen zijn afkomstig uit Den Haag, Delft, Arnhem, Zoetermeer en Amsterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.