nederland

Nederlandse jihadist kreeg celstraf, maar ‘ontsnapte naar Irak’

Door Tom Reijner - 03 februari 2015

Omar H., een 23-jarige jihadist uit Amsterdam is, vlak voordat hij tot 1,5 jaar cel werd veroordeeld, ontkomen. Veiligheidsdiensten moesten hem in de gaten houden, maar hij wist aan hun aandacht te ontsnappen.

Vermoedelijk heeft H. zich aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat in Irak, melden bronnen aan het AD. Het Openbaar Ministerie wil over zijn verblijfplaats verder geen mededelingen doen.

Jihad

Vorige week werd bekend dat de jihadist – als een van de eerste Nederlandse Syrië- en Irakgangers – tot een celstraf was veroordeeld omdat hij mee wilde doen aan de jihad in het Midden-Oosten, hij deelnam aan een training voor terrorisme en omdat hij zich schuldig maakte aan opruiing.

Maar wat justitie er niet bij vertelde, was dat de radicale moslim al maanden niet meer in Nederland is, maar dat hij sinds eind vorig jaar in de Iraakse stad Fallujah verblijft en zich vermoedelijk heeft aangesloten bij het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi.

Hoe hij ons land kon ontvluchten, is de vraag. Weliswaar was hij op vrije voeten in afwachting van zijn hoger beroep, maar justitie en inlichtingendiensten beschouwden de man als een groot gevaar.

Wassen neus

Ronald Sandee, jihadspecialist bij het Amerikaanse instituut Kronos en oud-MIVD’er, zegt in de krant: ‘Dit is Nederland. Als je de juiste vrienden vraagt, krijgen ze je het land uit. Het is heel makkelijk om weg te komen.’

De vervolging van jihadgangers en celstraf van maximaal 1,5 jaar is volgens hem een ‘wassen neus’. Want ‘pas als H. terugkeert, krijgt hij zijn straf. Maar terugkeren, dat is deze groep toch al niet van plan’.

Volgens terreurexpert Edwin Bakker is niet iedereen er rouwig om als dit soort types besluit te vertrekken. Nederland wordt er namelijk niet veiliger van als ze hier blijven, zegt hij.

Arrestatie

De politie vond bij de arrestatie van H. in maart 2012 in zijn huis in Amsterdam 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminium en 10 dvd’s met daarop 151 jihadistische films. Hij zette volgens justitie jihadistische video’s op internet.

Daar plaatste hij ook onder meer de tekst: ‘De islamitische levensstijl kan niet beschermd worden zonder de bereidheid van mensen om hun leven daarvoor neer te leggen. De meest gewaardeerde daad is vechten op het pad van Allah.’

Het gerechtshof heeft bij het opleggen van de straf wel rekening gehouden met de ‘jeugdige leeftijd’ van de verdachte. Ook het feit dat hij geen strafblad heeft, is meegewogen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.