nederland

Nieuwe verklaring over Natalee Holloway: lichaam onder hotel?

Door Shari Deira - 13 februari 2015

Het is al bijna tien jaar geleden dat Natalee Holloway verdween op Aruba. De 59-jarige Jurriën Auke de Jong zegt te weten waar Joran van der Sloot, de vermoedelijke dader, het lichaam van Holloway heeft begraven, maar justitie op Aruba doet niets met zijn verklaring.

De Jong vertelt vrijdag zijn verhaal in het Algemeen Dagblad, omdat er ondanks diverse politieverhoren niets wordt gedaan met zijn verhaal. Justitie heeft geen onderzoek gedaan op de plek waar het lichaam volgens De Jong zou liggen.

Bouwterrein

De Jong zegt tegen de krant dat Holloway ligt begraven onder de betonnen vloer van het Marriott’s Aruba Surf Club hotel, dat op een steenworp afstand ligt van de Holiday Inn, waar Holloway verbleef met vriendinnen. Het hotel staat aan de westkust van het eiland.

Het Marriott-hotel was in 2005 nog in aanbouw toen De Jong er vaak was, ook ’s nachts, voor illegale praktijken. Volgens de 59-jarige man gaat het om drugsgerelateerde zaken, maar daar wil hij niet te veel over kwijt.

‘Het is de reden waarom ik lang niet heb willen vertellen wat ik daar heb gezien. Ik zou mezelf en daarmee mijn familie belasten,’ zegt De Jong tegen de krant. In de nacht van 30 mei 2005, toen Holloway voor het laatst is gezien, was De Jong ook ’s nachts op het bouwterrein.

De Jong hoorde opeens stemmen en hij hoorde dat het hek van het terrein werd geopend. Later herkende hij de twee als Joran van der Sloot en Natalee Holloway.

De Jong verstopte zich: ‘Ik zie hoe Joran achter Natalee aan rent. Ze gaan naar een klein gebouwtje in aanbouw. De onderste trap ontbreekt, dus ze moeten naar de overloop klimmen. Wat zich daarna afspeelt, is onduidelijk. Maar iets moet verkeerd zijn gegaan, want enige tijd later komt Joran met Natalee in zijn armen naar buiten. Hij legt haar neer, springt naar beneden en trekt haar op zijn schouder. Vervolgens werpt hij haar lichaam op de grond.’

Lichaam

Volgens De Jong heeft Van der Sloot het lichaam toen verstopt onder het kleine gebouw. ‘Hij graaft zich een toegang tot de kruipruimte en trekt Natalee naar binnen. Na ongeveer een minuut komt hij weer tevoorschijn, maakt de opening met zand dicht en loopt naar de toegangspoort terug.’

Na de gebeurtenis is De Jong naar Nederland gevlogen en heeft hij niet gesproken over wat hij meent te hebben gezien, omdat hij dan ook zijn eigen aanwezigheid op het terrein moest verklaren. Na de uitzending van Peter R. de Vries, waarin Van der Sloot zegt dat Holloway op het strand is overleden, besloot hij toch melding te maken van wat hij had gezien.

De Jong is nog zelf op onderzoek gegaan in het Mariott-hotel, maar dat onderzoek is mislukt. Intussen heeft hij naar verschillende betrokkenen een brief geschreven, omdat justitie op Aruba maar niet wil gaan zoeken bij het Mariott-hotel. Ook Dave Holloway, de vader van Natalee, is op de hoogte van het verhaal van De Jong.

Hoofdofficier Eric Olthof zegt dat er op Aruba ‘onvoldoende capaciteit’ is om elke tip na te gaan. Bovendien wordt de verklaring op enkele punten ‘onaannemelijk’ geacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.