nederland

Omstreden ‘jihadgala’ in Rijswijk afgelast

Door Shari Deira - 20 februari 2015

Het benefietgala dat op 8 maart in Rijswijk zou plaatshebben, gaat niet door. Organisator stichting Rohamaa heeft vrijdag aan de gemeente laten weten dat het evenement niet zal doorgaan.

De gemeente zegt dat de stichting heeft gezegd dat ‘het liefdadigheidsdoel van hun bijeenkomst, door de uiteenlopende gebeurtenissen en berichtgeving, volkomen op de achtergrond is geraakt’.  Daarom heeft de organisator besloten het gala te schrappen.

De Rijswijkse driehoek (burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie) heeft laten weten dat het het besluit van de stichting respecteert en ‘beschouwt het als een uiterst moedige keuze van de stichting Rohamaa’.

Goede doelen

Op 8 maart zou in het Rijswijkse Event Plaza een evenement worden georganiseerd, waar volgens de organisator geld zou worden ingezameld voor goede doelen. Het evenement kwam onder vuur te liggen, omdat er enkele omstreden predikers waren uitgenodigd.

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) besloot de visa van drie imams in te trekken. ‘De intrekking volgt op basis van vandaag verkregen nadere informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en past in het kader van het actieprogramma jihadisme,’ liet Koenders weten.

De driehoek van Rijswijk heeft de afgelopen week veel contact gehad met diverse vertegenwoordigers, waaronder het Contactorgaan Moslims en Overheid. Alle aspecten die tijdens het evenement aan bod zouden komen, zijn daarbij indringend aan de orde gekomen.

Utrecht

Behalve in Rijswijk, heeft er volgende maand nog een omstreden gala plaats. Op 1 maart is er een ‘mega benefiet voor Palestina, Birma, Turkistan en Zuid-Marokko’, georganiseerd door World Wide Relief.

De eigenaar van partycentrum Luxury in de Utrechtse wijk Overvecht wil nu dat het evenement niet meer in zijn centrum wordt gehouden, meldt RTV Utrecht. De gemeente Utrecht heeft al een vergunning afgegeven voor het benefiet, waar ook enkele omstreden islampredikers komen spreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.