nederland

Ook Opstelten benadrukt: Staat is niet aansprakelijk voor De Punt

Door Laura van Dijk - 10 februari 2015

De Nederlandse autoriteiten zijn niet aansprakelijk voor de dood van de Molukse kapers bij de bevrijdingsactie van de treinkaping in De Punt op 11 juli 1977. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat deze actie niet onrechtmatig of buitenproportioneel is geweest.

Dat benadrukt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) – hopelijk voor de laatste keer – in een brief aan de nabestaanden.

De advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld deed nog een laatste poging om een schadeclaim los te krijgen door begin november vorig jaar de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen.

Dapper

Een dappere poging gezien het archiefonderzoek van dit najaar dat duidelijk vertelde wat we al wisten: het besluit tot ingrijpen was destijds zorgvuldig, volledig en juist geweest. Het optreden berustte op een toereikende wettelijke grondslag.

Opstelten benadrukt in de brief dat niemand opzettelijk is doodgeschoten. ‘Het beëindigen van de gijzeling kon uitsluitend door gebruik te maken van geweld. Daarbij was het doel om de gegijzelden te beschermen en te bevrijden, niet om de gijzelnemers te doden.’

Zes Molukse kapers zijn omgekomen bij de beëindiging van de gijzeling. De speciale eenheden zouden de kapers opzettelijke hebben gedood, onnodig veel geweld hebben gebruikt en bovendien hebben geschoten op lijken, onderbouwt Zegveld haar betoog.

De feiten en veronderstellingen van de nabestaanden zijn uit hun context gehaald, daarom trekken ze ‘vergaande en veelal onjuiste conclusies’, schrijft Opstelten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.