nederland

Rechter: ‘politie niet aansprakelijk in zaak-Tristan van der Vlis’

Door Elif Isitman - 04 februari 2015

De politie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het bloedbad dat in 2011 door Tristan van der Vlis in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn werd aangericht. Wel is toegegeven dat de politie nalatig is geweest bij de beoordeling van Van der Vlis’ aanvraag van een wapenvergunning.

Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag woensdagmiddag. Van der Vlis kampte met zware psychische problemen en nam op 9 april 2011 willekeurig mensen onder vuur in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Zes mensen kwamen hierbij om het leven en zestien anderen raakten gewond. Van der Vlis schoot zichzelf na afloop ook dood. Het kwam snel aan het licht dat van der Vlis in het bezit was van een wapenvergunning.

Onrechtvaardig

Tientallen slachtoffers en nabestaanden spanden een procedure aan om de politie Hollands Midden aansprakelijk te stellen. Zij vonden het onrechtvaardig dat de politie niet toegaf dat er fouten waren gemaakt bij het toekennen van de wapenvergunning.

Bij de uitspraak van woensdag is inderdaad toegegeven dat de politie fout zat bij het verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der Vlis.

Het was bij de politie namelijk al bekend dat Van der Vlis in 2005 eerder een wapenvergunning was geweigerd en dat agenten in 2006 hadden geholpen bij een gedwongen opname van de jongen. Deze informatie werd niet meegewogen bij de beoordeling van de aanvraag van de vergunning.

Twijfel

De rechter oordeelde dat de politie in 2008 niet kon weten dat Van der Vlis een gevaar kon vormen voor ‘willekeurige anderen’, maar tegelijkertijd ook dat een eerdere afwijzing van een aanvraag tot twijfel had moeten lijden.

Hiermee heeft de politie de wet overtreden, aldus de rechtbank. Het gaat hierbij om de Wet Wapens en Munitie: ‘als de politie het goed had gedaan, had Tristan geen wapenvergunning gekregen,’ aldus de rechtbank.

Toch is de politie volgens de rechters niet aansprakelijk. Dit heeft juridisch-technische gronden: de regels die politie heeft overtreden zijn niet bedoeld om bescherming te bieden tegen schade door wapengebruik.

Orlando Kadir, de belangenbehartiger van de nabestaanden en slachtoffers, zegt dat hoger beroep over de aansprakelijkheid voor de hand ligt. De slachtoffers en nabestaanden hebben al laten weten dat ze desnoods ‘tot de hoogste Nederlandse rechter en de Europese rechter’ doorgaan om de politie aansprakelijk te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.