nederland

Romeinen zinnen op wraak in Rotterdam

Door Servaas van der Laan - 23 februari 2015

Nederlandse en Italiaanse autoriteiten zijn de komende dagen extra alert op wraakacties van AS Roma-fans in Rotterdam. De harde kern van de Italiaanse voetbalclub zou een ‘vendetta’ voorbereiden in reactie op de rellen van Feyenoord-hooligans in Rome.

Naar verwachting zullen meer dan tweeduizend fans uit de Italiaanse hoofdstad naar Rotterdam komen voor de return tegen Feyenoord in de Europa League.

Bronnen melden aan het Italiaanse persbureau Ansa dat diverse groepen van de ‘Ultra’s’ van AS Roma wraakacties zouden willen uitvoeren. AS Roma heeft meerdere fanatieke supportersgroepen, waarvan de bekendste ‘Fedayn’ en ‘Boys’ zijn.

Op de Facebook-pagina van de Curva Sud, de zuidkant van het stadion achter het doel dat onder meer wordt bezet door de ‘Fedayn’ en andere groepen van de Romeinse harde kern, worden de fans al dagen opgezweept met anti-Rotterdamse teksten en plaatjes.

‘We willen de echte Romeinen, niet de praatjesmakers. Dus laten we ballen tonen en allemaal naar Rotterdam komen. Laten we deze “curva” eren die werd gevreesd in heel de wereld,’ is te lezen op de pagina. Ook roept de pagina op om alle vuurwerkbommen te bewaren voor Rotterdam. Een fan spreekt het plan uit om ‘die rotstad in de fik te steken’

Schaamte

Op de site wordt vooral schaamte geuit over het feit dat de hooligans van AS Roma zomaar hebben laten gebeuren dat hun Rotterdamse rivalen de stad hebben ingenomen.

‘Waar was deze “Curva” toen ze onze stad hebben ingenomen en er een speeltuin van hebben gemaakt,’ vraagt een boze fan zich af. Met weemoed wordt er gesproken over de tijd dat de ‘Curva Sud’ nog een gevreesde harde kern was die het Campo de’ Fiori zou hebben verdedigd. ‘Die echte ultra’s die het wapen van Rome uitdroegen in iedere stad zijn er niet meer.’

Vendetta

En dus moet er eerherstel komen voor de hooligans van AS Roma. Voor een deel is de vendetta reeds in eigen stad begonnen. Twee Feyenoord-supporters werden dit weekend aangevallen door ‘romanisti’ op een motorfiets. De één werd neergestoken, de andere meerdere keren tegen het hoofd geslagen.

Op een andere plaats in Rome zochten enkele honderden AS Roma-fans de confrontatie bij een hotel waar Feyenoord-supporters overnachtten. Die confrontatie is er niet gekomen omdat de politie ingreep.

Voorbereiding

De politie in Rotterdam bereidt zich al weken voor op deze wedstrijd, laat een politiewoordvoerder weten. ‘We hadden al een grote regeling staan, zoals bij ieder groot evenement. Maar natuurlijk kijken we ook naar de laatste ontwikkelingen zoals die in Rome. En die geruchten horen wij natuurlijk ook. Daar zullen de komende dagen nog wel wat verhalen bijkomen.’

In aanloop naar de wedstrijd geldt op dit moment nog geen samenscholingsverbod. ‘Maar ik kan me voorstellen dat hier een voorschot op is genomen en dat dit, indien nodig, snel geregeld kan worden,’ zegt de politiewoordvoerder. Vanwege de grote aandacht zal de Rotterdamse politie dinsdagmiddag meer informatie geven over de maatregelen die worden genomen rond de wedstrijd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.