nederland

Rutte: met onze koers komt Nederland steeds meer op stoom

Door Tom Reijner - 28 februari 2015

Nederland heeft behoefte aan ‘duidelijkheid en stabiliteit’. Daarom moet de weg, zoals die door het kabinet is ingeslagen, worden voortgezet.

‘Het is nu zaak om koers te houden. Ik ben pas trots als de crisis voor iedereen voorbij is,’ zei premier Mark Rutte (VVD) zaterdag op de Grote Markt in Breda bij de aftrap van campagne van zijn VVD voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Meer banen

De ‘ongekende hoeveelheid hervormingen’ van het kabinet hebben het land al ‘flink veranderd’. Maar dat is niet van de ene op de andere dag een succes, want dat heeft volgens hem tijd nodig.

De premier benadrukte dat, hoewel het de goede kant uitgaat, nog niet iedereen kan profiteren van het herstel van de economie. Er zijn nog altijd veel Nederlanders zonder werk. ‘Juist voor deze mensen is het van belang dat we koers houden. Zij hebben – meer dan wie ook – baat bij een doorzettend herstel. Want dit betekent simpelweg: meer banen.’

Hij riep andere partijen op de samenwerking met het kabinet voort te zetten. ‘Natuurlijk verschillen we qua politieke kleur, maar als we samenwerken, dan levert dat ook echt iets op. Ik kijk er dan ook naar uit dat we binnenkort samen kunnen werken aan lastenverlichting‘, aldus de premier.

Op de been

Hij heeft partijen als CDA en D66, oppositiepartijen die zich richten op lastenverlichting en hervorming van het belastingstelsel, na de verkiezingen mogelijk hard nodig.

Het kabinet met VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, en wordt feitelijk op de been gehouden door wat wel de constructieve oppositie (ChristenUnie, SGP en D66) wordt genoemd. Met de steun van deze partijen worden voorstellen door de Senaat geloodst.

Op 18 maart gaat de Nederlandse kiezer naar de stembus om de afgevaardigden in de Provinciale Staten te kiezen. Vervolgens wijzen de Provinciale Staten de 75 Senatoren aan. Het is nog maar de vraag of de coalitie en de drie bevriende oppositiepartijen na 18 maart nog een meerderheid hebben. Vooral de PvdA,  maar zeker ook de VVD staan in de peilingen op verlies. Daar staat wel tegenover dat D66 en ChristenUnie op winst staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.