nederland

Sportzondag: Ajax profiteert van puntverlies achtervolgers

Door Servaas van der Laan - 15 februari 2015

Feyenoord, AZ, PEC Zwolle en SC Heerenveen verloren dit weekend in de Eredivisie. Met winst op FC Twente vergroot Ajax de afstand met de achtervolgers.

  • Feyenoord struikelde zaterdag over Heracles Almelo, AZ was niet in staat PSV te stoppen, PEC legde het in de IJsselderby af tegen Go Ahead Eagles en SC Heerenveen verloor van streekgenoot Cambuur Leeuwarden. Door het gestuntel van de achtervolgers liep koploper PSV verder uit. Ook Ajax vergrootte het gat met Feyenoord en de andere concurrenten. De Amsterdammers versloegen thuis FC Twente met 4-2. Het gat met Feyenoord en AZ is daarmee opgelopen tot 8 punten.
  • Stan Wawrinka heeft zondag het ABN AMRO World Tennis Tournament op zijn naam gebracht. De Zwitserse tennisser onttroonde in de finale in Rotterdam de Tsjech Tomas Berdych. Wawrinka versloeg de titelverdediger met 4-6 6-3 6-4.
  • Irene Schouten heeft zondag in Heerenveen de wereldtitel veroverd op de massastart. De 22-jarige marathonschaatsster reed met Mariska Huisman, bezig aan haar laatste seizoen, in Thialf een uitgekookte race. Op het laatste rechte stuk sprintte Schouten naar het eerste WK-goud, gevolgd door de Canadese Ivanie Blondin (zilver) en Huisman (brons).
  • Schaatsster Ireen Wüst heeft zondag bij de WK afstanden in Heerenveen op de 1500 meter genoegen moeten nemen met de zilveren medaille. De onttroonde titelverdedigster reed in Thialf een tijd van 1.54,76. De Amerikaanse Brittany Bowe was sneller: 1.54,27. Bowe won eerder goud op de 1000 meter in Heerenveen. Haar landgenote Heather Richardson pakte brons met 1.55,60.
  • Turnster Céline van Gerner heeft zondag zilver gewonnen op de meerkamp van de 2015 WOHA Classic, een internationaal toernooi in de Texaanse stad Frisco. De 20-jarige Emmeloordse kwam slechts 0,05 punt tekort voor goud. Voor Van Gerner was het haar eerste grote wedstrijd van het jaar.
  • De theorie dat Marco Pantani in 2004 zou zijn vermoord lijkt definitief onderuitgehaald. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport meldt dat en beroept zich op onderzoeksresultaten van toxicoloog Franco Tagliaro. De Italiaanse professor deed in opdracht van justitie opnieuw onderzoek naar de doodsoorzaak van de oud-wielrenner en kwam tot de conclusie dat hij is gestorven aan een cocktail van cocaïne en antidepressiva.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.