nederland

Sportzondag: Feyenoord nadert Ajax, PSV loopt verder weg

Door Servaas van der Laan - 01 februari 2015

Ajax ziet het gat met PSV verder oplopen tot 9 punten. Tegelijkertijd voelen de Amsterdammers nu de hete adem uit Rotterdam in de nek.

 • Nummer twee Ajax had zondag in Arnhem tegen nummer 12 Vitesse geen schijn van kans en mocht van geluk spreken dat het slechts met 1-0 verloor. Vitesse was de hele wedstrijd lang de bovenliggende partij, maar vergat, zoals zo vaak, te scoren. Maar vlak voor tijd beloonde Vitesse het goede spel met de bevrijdende treffer. En het was ook nog eens een fraaie. Uroš Đurđević nam aan, tikte de bal over de verdediger heen en schoot in één beweging binnen. De Amsterdammers zagen door het verlies het gat met PSV verder oplopen tot 9 punten. Tegelijkertijd voelen de Amsterdammers nu de hete adem uit Rotterdam in de nek: het gat met Feyenoord bedraagt nu nog maar 5 punten.
 • Met een 2-0 voorsprong na twintig minuten spelen leek er zondagmiddag niets aan de hand te zijn voor Feyenoord. Oud ADO-speler Lex Immers had de Rotterdammers op voorsprong gezet, waarna verdediger Timothy Derijck de thuisploeg een handje hielp door een mislukt schot van Jens Toornstra in eigen doel te werken.
  Maar in plaats van door te pakken, ging Feyenoord het rustig aan doen. ADO kwam direct na rust terug in de wedstrijd na een kopbal van Mike van Duinen. De thuisploeg had ondanks slecht spel alsnog makkelijk afstand kunnen nemen van de tegenstander als Immers en Jean-Paul Boëtius hun levensgrote kansen gewoon hadden verzilverd. Maar zij deden dit niet, waarop er nog een hectische slotfase ontstond waarin Feyenoord met de grootste moeite een 2-1 overwinning uit het vuur sleepte.
 • PEC Zwolle heeft zondag op bezoek bij FC Utrecht de winst gepakt. De ploeg van trainer Ron Jans zegevierde met 2-0 in De Galgenwaard, door doelpunten van Thomas Lam en invaller Stef Nijland. Bekerwinnaar PEC Zwolle handhaafde zich daardoor op de vierde plaats in de eredivisie met 36 punten uit 20 duels, kort achter nummer drie Feyenoord (38 punten).
 • Voor Kevin Strootman zit het seizoen er vermoedelijk al op. Trainer Rudi Garcia van AS Roma liet in Italiaanse media weten dit voetbaljaar niet meer te rekenen op de Nederlandse middenvelder, die opnieuw geblesseerd is aan zijn linkerknie. Strootman onderging vrijdag in Amsterdam een kijkoperatie. Daarbij werd kraakbeenschade aangetroffen in de knie die hij vorig jaar zo zwaar blesseerde. ‘Het is voor ons een catastrofe om Kevin na zo’n lange blessure opnieuw kwijt te raken’, zo werd opgetekend uit de mond van Garcia. ‘Het seizoen is voor hem voorbij.’ Officiële bevestiging daarvan ontbreekt nog.
 • Novak Djokovic heeft zondag geschiedenis geschreven bij de Australian Open. Als eerste man sinds de invoering van het professionele tennis won hij het grandslamtoernooi in Melbourne voor de vijfde keer. In de finale was de nummer een van de wereld met 7-6 (5) 6-7 (4) 6-3 6-0 te sterk voor de Schot Andy Murray.
  De Australiër Roy Emerson won de Australian Open zes keer. Maar dat was in de tijd dat het toernooi nog de amateurstatus had. Djokovic pakte de titel bij de Australian Open eerder in 2008, 2011, 2012 en 2013. Hij bracht zijn totaal aantal grandslamtitels op acht.
 • Golfer Joost Luiten heeft op zijn eerste toernooi van dit jaar genoegen moeten nemen met een tegenvallende eindklassering. De 29-jarige Bleiswijker had voor zijn slotronde op de Dubai Desert Classic 75 slagen nodig, drie meer dan het baangemiddelde. Luiten duikelde daarmee naar de gedeelde 47e plaats, met een totaal van 283 slagen. De nummer dertig van de wereldranglijst begon donderdag in Dubai nog wel goed met een rondje van 68, maar zakte daarna steeds verder terug. Na twee rondes van 70 slagen sloot Luiten zondag af met een tegenvallende 75, onder meer door een ‘double bogey’ op de tiende hole en drie bogeys.
  De winst ging naar de Noord-Ierse nummer één van de wereld, Rory McIlroy. Die kwam uit op 266 en hield daarmee Alex Noren uit Zweden drie slagen achter zich. De Schotse golfer Stephen Gallacher werd derde met 272.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.