nederland

Waarom UEFA Feyenoord niet straft voor rellende supporters

Door Servaas van der Laan - 20 februari 2015

De UEFA ‘veroordeelt’ het gedrag van de Feyenoord-supporters rond de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma. Maar de Europese voetbalorganisatie straft de club Feyenoord niet.

‘We veroordelen wat er is gebeurd, maar de UEFA kan hier niets tegen doen,’ zegt een woordvoerder van de bond.

De UEFA kan Feyenoord niet straffen omdat de ongeregeldheden zich buiten het stadion voordeden. En daar heeft de UEFA geen rechtsbevoegdheid: ‘Wij gaan alleen over zaken die zich in het stadion hebben afgespeeld’.

Nancy

Daarmee komen de Rotterdammers goed weg. In het verleden is Feyenoord meerdere keren door de UEFA berispt vanwege wangedrag van supporters. In 2006 zorgden ernstige rellen rond de UEFA Cup-wedstrijd van Feyenoord tegen AS Nancy ervoor dat de Rotterdamse club werd uitgesloten van verdere deelname aan het toernooi.

Net als in Rome begonnen de ongeregeldheden ook toen al overdag buiten het stadion. Toen de supporters naar het station wilden gaan, werden zij door de Franse politie tegengehouden. Hierop ontstonden rellen waarbij onder meer een tram volledig werd gemolesteerd. Ook in het stadion gingen de rellen door. De politie moest tijdens de wedstrijd traangas gebruiken om de supporters uiteen te drijven en de wedstrijd werd een tijdje stilgelegd.

Nog meer straffen

Omdat de fans zich ook binnen het stadion misdroegen, besloot de UEFA de club uit het toernooi te halen. Een seizoen eerder werd Feyenoord overigens ook al gestraft door de UEFA. Omdat supporters spelers van Sporting Lissabon bekogelden na de wedstrijd kreeg Feyenoord een boete en moest het een wedstrijd zonder publiek spelen.

Ook dit seizoen wist de strafcommissie van de UEFA de Rotterdamse club weer te vinden. Door meerdere incidenten tijdens wedstrijden tegen HNK Rijeka en Standard Luik sprokkelde Feyenoord een boetebedrag van 65.000 euro bij elkaar. De club roept de fans bij iedere wedstrijd op zich te gedragen, maar de enige les die het hardnekkige groepje relschoppers heeft geleerd is voortaan alleen buiten het stadion te rellen.

Wat ze over het hoofd hebben gezien is dat waar het rechtsgebied van de UEFA ophoudt, die van de Italiaanse strafrechter gewoon doorloopt. Dat weten de 53 gearresteerde hooligans nu ook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.