nederland

‘Willem Holleeder maakte plannen om Harry Mens te ontvoeren’

Door Shari Deira - 09 februari 2015

Crimineel Willem Holleeder zou televisiepresentator Harry Mens met de dood hebben bedreigd. Op 11 december zou de anonieme tip zijn binnengekomen dat Holleeder en anderen plannen hadden om Mens iets aan te doen.

In het strafdossier van Holleeder komt de melding voor, meldt crimesite.nl, dat het dossier heeft ingezien. De recherche schrijft in het dossier dat er op 11 december een ‘gedetailleerde melding’ binnenkwam bij Meld Misdaad Anoniem, ‘waarin onder andere werd aangegeven dat Willem Holleeder met enkele anderen aanspraak maakt op een groot geldbedrag van Harry Mens’.

‘Het plan is om Harry Mens te ontvoeren dan wel te liquideren. Beide in de hoop het geld te krijgen. Het plan is om dit op zeer korte termijn te doen.’

Dossier

Willem Holleeder zit momenteel vast op verdenking van het opdracht geven voor de moorden op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. De melding is toegevoegd aan zijn dossier, meldt de website.

Of de melding bij Meld Misdaad Anoniem ook daadwerkelijk klopt, is nog onduidelijk. Anonieme tips berusten niet altijd op de waarheid, maar toch vond het Openbaar Ministerie het nodig om de melding aan het dossier te laten toevoegen. De politie schrijft ook dat ‘de gangen van Harry Mens worden nagegaan’.

Bedreiging

Harry Mens, behalve presentator ook makelaar, vertelde op zaterdag 13 december in De Telegraaf dat hij met de dood werd bedreigd. De politie was niet blij met de bekendmaking, maar Mens wilde het nieuws toch naar buiten brengen.

‘Het is mijn ogen veiliger dat iedereen weet wat er speelt en mijn omgeving dus ook oplet. Bovendien weet de bedreiger ook dat ik gewaarschuwd ben.’ Mens kreeg persoonsbeveiliging en vond het daarom nodig om te vertellen wat er speelde.

Holleeder werd op dezelfde dag als de publicatie in De Telegraaf gearresteerd. Of de arrestatie van Holleeder wat te maken heeft met de tip die binnenkwam over Harry Mens, wil het OM niet zeggen. Ook is niet duidelijk of de tip nog leidt tot een serieuze verdenking.

Mens zei in december dat bedreiging door Holleeder ‘een broodje aap-verhaal’ is. ‘Ik ken de hele man niet en ik heb ook niks tegen die man. Als ik hem tegenkom dan zwaai ik naar hem.’

Zijn advocaat Gerard Spong zei destijds ook niet aan een conflict in de onderwereld te denken. ‘We denken zelf eerder aan een soortgelijke zaak als met die afpers-opa.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.