nederland

Ajax schorst mishandelende jeugdspeler voor dit seizoen

Door Elif Isitman - 17 maart 2015

De Ajax-junior die wordt verdacht van mishandeling van een agente in burger, mag dit seizoen niet meer spelen bij de club. De andere twee spelers, die niet langer worden verdacht, zijn een maand geschorst.

Dit meldt de voetbalclub dinsdag op zijn website, in navolging op eerdere berichtgeving over het incident.

Conflictbeheersing

Zakaria El A., de speler die is gedagvaard, mag dit seizoen niet meer in actie komen bij wedstrijden en heeft van Ajax een officiële waarschuwing gekregen. Ook heeft de club de hoogst mogelijke boete opgelegd en moet de Ajacied een cursus conflictbeheersing volgen.

Hoewel de andere twee spelers niet formeel zijn beschuldigd, vindt de voetbalclub toch dat ze niet in deze situatie terecht hadden moeten komen. Vandaar de schorsing.

De drie spelers zullen de komende twee weken ook apart trainen. Ook moeten ze een presentatie geven over de situatie en hun excuses maken aan alle spelers van de jeugdopleiding. Ajax zal de drie spelers gaan inzetten bij projecten van de Ajax Foundation op scholen in de regio Amsterdam.

Mishandeling

De drie jeugdspelers werden vorige week donderdag gearresteerd nadat ze een politieagente in burger zouden hebben mishandeld. Zij liep daarbij letsel aan haar schouder op.

Het Openbaar Ministerie verklaarde vorige week dat de vrouw tijdens het incident niet kenbaar maakte dat ze voor de politie werkt. Had ze dit wel gedaan, dan had dit als strafverzwarende omstandigheid gegolden. Omdat ze haar identiteit als agent niet onthulde en omdat ze geen botbreuken opliep, geldt dit incident als een ‘gewone mishandeling’.

De drie werden vrijdag weer vrijgelaten. De overgebleven verdachte heeft een dagvaarding gekregen en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.