nederland

Asielplan VVD stuit op massaal verzet

Door Servaas van der Laan - 23 maart 2015

Het plan van de VVD om geen asielzoekers meer in Nederland toe te laten, wordt kritisch ontvangen. Alleen de PVV vindt het asielplan ‘geweldig’.

‘Asielzoekers moeten opgevangen worden in de eigen regio,’ zei VVD-Kamerlid Malik Azmani zondag naar aanleiding van een beleidsnotitie binnen zijn partij.

PVV is fan

Asielzoekers in het Midden-Oosten worden opgevangen in het Midden-Oosten, en vluchtelingen in Europa in Europa. ‘Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig,’ vindt het Kamerlid.

De PVV wil het plan het liefst vandaag nog uitvoeren. ‘Geweldig: geen asielopvang meer hier. Nu snel de PvdA lozen!’ jubelde Geert Wilders op Twitter.

Kritiek

Maar bij de PVV-leider stoppen ook direct de positieve reacties op het voorstel. Coalitiepartner PvdA gruwelt van het plan. ‘Asielplan VVD is volstrekt onaanvaardbaar. Druist in tegen de internationale solidariteit en de barmhartigheid waar wij voor staan. Het is bovendien in strijd met vele internationale verdragen. Dit gaan we niet doen dus,’ schrijft PvdA-leider Diederik Samsom op Facebook.
https://twitter.com/ouafa070/status/579908475444162560

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die asiel en migratie in haar portefeuille heeft, vindt het plan eveneens onaanvaardbaar. ‘Nederland is veilige haven voor mensen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid/politiek hun land zijn ontvlucht. EU afsluiten is onaanvaardbaar,’ schrijft ze op Twitter.

Kabinetsgedoger D66 is ook niet te spreken over het plan. ‘Bah bah bah! VVD gaat ruzie zoeken over rug asielzoekers. Nieuw belastingstelsel is kennelijk te moeilijk, dus crisissfeer scheppen…’ zegt D66-leider Alexander Pechtold.

‘De VVD gaat met dit voorstel nu echt op de PVV-tour’, zegt Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. ‘Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd met internationale afspraken.’

De kritiek komt ook vanuit de eigen partij. ‘Sluiten van de grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk,’ zegt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD).

Volgens VluchtelingenWerk wordt van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld al 97 procent opgevangen in de regio, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. ‘En dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, dan gaan ze juist nóg meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nóg meer risico’s, en rekenen mensensmokkelaars nóg hogere prijzen.’

De ChristenUnie vindt de hele discussie overbodig. Kamerlid Gert-Jan Segers: ‘VVD wil de grenzen voor asielzoekers sluiten. Even tellen. Zo, klaar. Geen Kamermeerderheid. Nu weer terug naar de weerbarstige realiteit.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.