nederland

Bewijs van betaling aan Cees H. alsnog gevonden

Door Servaas van der Laan - 09 maart 2015

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft afgelopen weekeinde alsnog het bewijs gevonden waaruit blijkt hoeveel geld crimineel Cees Helman na een deal met justitie belastingvrij heeft mogen houden. Bij een eerdere zoekactie werd deze informatie niet gevonden.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagavond aan elsevier.nl.

Dat de informatie nu wel boven water is gekomen, komt door een ‘nieuwe zoekslag’ in de systemen van het ministerie en het Openbaar Ministerie.

‘Deze zoekslag heeft geen kopie van bankafschriften of andere documenten opgeleverd. Wel is een digitale bevestiging gevonden van een betaling aan advocaat Doedens ten behoeve van Cees H. Op de schermprint staat een bedrag van 4,7 miljoen gulden,’ meldt het ministerie.

Onderzoek

Opstelten vroeg het OM vorig jaar onderzoek te doen naar de financiële afwikkeling van de schikking met de crimineel die destijds werd uitgevoerd door toenmalig officier van justitie en huidig staatssecretaris Fred Teeven (VVD).

De uitkomst van dit onderzoek werd op vertrouwelijke basis met de Tweede Kamer gedeeld. Opstelten schreef in een brief op 3 juni 2014 hierover: ‘Uit het onderzoek blijkt voorts dat er geen administratie – extern noch intern – beschikbaar is over de feitelijke financiële afwikkeling van de op 17 augustus 2000 tot stand gekomen schikking. Het onderzoek heeft derhalve geen bankafschriften opgeleverd die betrekking hebben op de financiële afwikkeling van de schikking.’

Hoger bedrag

TV-programma Nieuwsuur zei vorige week tóch betalingsgegevens te hebben gezien waarop bovendien een hoger bedrag vermeld stond. Helman zou niet 2 maar 4,7 miljoen gulden hebben overgehouden aan de deal met justitie. Opstelten besloot daarop nogmaals op zoek te gaan naar de afschriften. En die blijken nu te zijn gevonden.

‘De bevestiging komt uit een financieel informatieoverzicht dat werd gebruikt om overzichten te maken van alle betalingen die onder het ministerie en de daaronder ressorterende diensten vielen. Het systeem was niet meer actief. Met specialistische kennis zijn de data weer zichtbaar gemaakt. Dit betreft een uiterst complex reconstructieproces. Zondag werd er resultaat bereikt,’ meldt het ministerie aan elsevier.nl.

Meer informatie zal in de loop van maandagavond volgen in een brief van Opstelten aan de Kamer. Dinsdag zal er verder worden gedebatteerd over de zaak in de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.