nederland

Catwalk Brussel: hoge kledingstandaard in EU-hoofdstad

Door Jelte Wiersma - 20 maart 2015

Goed gekleed is goed in je werk, in de Europese hoofdstad. De kledingstandaard in Brussel is hoog, mede door de Italianen.

Met zelfverzekerde tred snellen ze door de gangen van het Europees Parlement: jonge vrouwen en mannen. iPad onder de arm, telefoon aan het oor. Op weg naar weer een afspraak. Het is een mooi schouwspel van ambitie en schoonheid, dagelijks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Zelfvertrouwen

Vooral het pleintje voor de koffie- en broodjesbar op de derde verdieping is een soort catwalk. Dress to impress – kleed je om indruk te maken. Want iedereen hier wil hogerop en straalt zelfvertrouwen uit. De Poolse econoom en jurist Monika Joan­na Swaczyna (25): ‘Ooit heeft de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde een opvolger nodig.’ Waarom zou zij dat niet zijn?

De basis is er. Bijna allemaal hebben ze universitaire titels. Ervaring bij de Verenigde Naties, Wereldbank of een andere internationale organisatie is eerder regel dan uitzondering. In dit universum van internationale instituties is het land met het hoogste niveau, op welk gebied dan ook, leidend.

Italianen

De Italiaans-Britse Simonetta Cook (35) zegt: ‘De kledingstandaard is hoog, mede door de Italianen. Zij kleden zich opvallender dan ik gewend was in de Londense City. Je moet je daaraan aanpassen. Mijn Italiaanse moeder zegt dat je nooit overdressed kunt zijn. Als iemand goed gekleed gaat, denk je dat hij of zij goed is in zijn werk.’

En dat willen de ambitieuze Europeanen uitstralen. De modeshow heeft nog een doel: deze jonge mensen komen als vrijgezel naar Brussel. Een goed pak of chic jurkje verhoogt je marktwaarde.

Beeld: Kristof Vadino

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.