nederland

Cohen: ‘Yasmina Haifi mag niet worden ontslagen na IS-tweet’

Door Tom Reijner - 12 maart 2015

Yasmina Haifi, de justitieambtenaar die vorig jaar zomer tweette dat de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) ‘een zionistisch complot’ is, mag niet worden ontslagen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft zich voorbarig uitgelaten over Haifi.

Daarmee heeft hij de arbeidsverhoudingen ‘verstoord’, is de conclusie van de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren, schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Aan het hoofd van die commissie staat voormalig PvdA-leider Job Cohen. Samen met zijn collega’s adviseert hij de overheid wanneer deze in conflict komt met een ambtenaar over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

De tweet, die veel stof deed opwaaien, is voor Cohen niet voldoende aanleiding voor ontslag. Een schriftelijke berisping was volgens hem genoeg geweest.

Complot

Projectleider Haifi van het Nationaal Cyber Security Centrum schreef op het sociale medium dat IS ‘een vooropgezet plan van zionisten’ is ‘die bewust de islam zwart willen maken’.

Er ontstond al snel ophef over haar uitspraak, waarna Haifi in allerijl besloot het bericht te verwijderen. Toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zette haar daarna op non-actief met de woorden: ‘Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit’. En: ‘Als we wisten dat ze dit zou doen, hadden we haar niet aangenomen.

‘Mijn maag draaide zich om toen ik er over hoorde, ‘ zei Asscher, die tevens sprak van een ‘afgrijselijke’ tweet. Hij noemde de complottheorie een klassieke vorm van antisemitisme en ‘buitengewoon schokkend’. Haifi, destijds lid van de PvdA, verweerde zich door te verwijzen naar artikelen op internet die haar punt zouden ondersteunen.

Schorsing

Maar Cohen vindt dat beide ministers zich zo niet in het openbaar hadden moeten uitlaten over haar schorsing ‘nog voordat zij daarover persoonlijk was ingelicht’. De prominente PvdA’er vindt dat Haifi zich weliswaar schuldig heeft gemaakt aan een ‘milde vorm’ van plichtsverzuim, vooral door haar mening op Twitter te geven.

Maar de justitieambtenaar werkte op de afdeling personeelszaken en had dus geen inhoudelijke bemoeienis met het onderwerp waarover ze twitterde, is de conclusie van de commissie. En ze heeft spijt van haar tweet en bovendien ‘een zeer goede staat van dienst’. Het is nu aan het ministerie van Veiligheid en Justitie om te beslissen of Haifi definitief wordt ontslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.