nederland

De lente begint wanneer Lia Teulings haar Vughtse ijssalon opent

Door Eric Vrijsen - 13 maart 2015

Bij Lavinia in de Dorpsstraat heeft niemand kapsones. Weinig dingen zetten je zo heerlijk met beide voeten op de grond als een ambachtelijk ijsje. De opening van de ijssalon valt – zoals altijd – precies samen met de eerste zonnige dag. ‘Yes! Lente!’

De Dorpsstraat van Vught ligt er zonovergoten bij. 16 graden! Nelly van Bolderen (57) komt aanlopen met haar hondje Rebel, een Cavalier King Charles spaniël. Bij ijssalon Lavinia van Lia Teulings (51) begint het hondje te snuffelen. Van Bolderen: ‘Als Lia opent, is het voorjaar een feit. Vraag niet hoe het kan, maar de opening valt altijd precies samen met de eerste zonnige dag.’

Teulings spreekt het niet tegen. Een ijssalonhouder kent de grillen van het weer. Ze voorspelt trouwens net zo’n voortreffelijke zomer als vorig jaar. ‘Is het prille voorjaar goed, dan valt de zomer warm uit. Zijn de eerste lenteweken koud, dan blijf je het hele seizoen achter de feiten aanhollen.’

Vught is een welvarend dorp. Tikkeltje snobistisch. In de buurgemeenten zeggen ze dat ‘Vughtenaren een bos prei bij de bloemist bestellen’. Er is sinds kort ook een vestiging van winkelketen Action, maar menigeen spreekt stijlvol over ‘AC Tion’. Zelfspot, maar toch.

Toverbal

Maar bij Lavinia in de Dorpsstraat heeft niemand kapsones. Weinig dingen zetten je zo heerlijk met beide voeten op de grond als een ambachtelijk ijsje.

‘Ineens komt iedereen weer buiten en wordt alles een beetje vrolijker,’ zegt Rob Stevenaar (40) vergenoegd. Hij is senior accountmanager bij een verzekeraar en zit met zijn kinderen Puk (‘bijna 8’) en Pim (5) op het muurtje vlak voor de bibliotheek. ‘Hou ’t recht, vriend,’ waarschuwt hij zijn zoon, wiens bolletje chocola op de grond dreigt te vallen.

Op de ijsvitrine van Lavinia staat een grote bokaal vol kauwgomballen. De twee jonge meiden die geroutineerd de ijsjes scheppen, stoppen eerst een toverbal in elk hoorntje. De kinderen verheugen zich, al ijs etend, op die toverbal. Om zeker te weten dat de toverbal echt onder het ijs verborgen zit, schudden ze met hun ijsje. Ja, het rammelt!

Slimmerik

IJssalon Lavinia bestaat zes jaar. In het eerste seizoen aten veel kinderen het ijs op en lieten het resterende koekje zomaar op straat vallen. Dat werd een troep. Teulings: ‘Sinds het tweede jaar stop ik een toverbal in elk hoorntje. Probleem opgelost. Ze eten ook het hoorntje op. Behalve misschien een enkele slimmerik, die het hoorntje kapot ketst om met zijn vingers de toverbal eruit te halen.’

Er liggen hooguit een paar koekjes op straat en die worden keurig verorberd door hondje Rebel van Nelly van Bolderen.

Nancy Butijn (11) is met haar moeder Pascal Butijn, inkoopster bij een bouwbedrijf, ook op het muurtje voor de bibliotheek komen zitten. ‘Nog heel veel ijsjes te gaan,’ verheugen ze zich op een eindeloze zomer. Is het eerste ijsje ook het lekkerste van het jaar? Daar moet Nancy eens goed over nadenken. ‘Ik vind ze allemaal wel lekker,’ stelt ze behoedzaam.

Het lijkt of de klanten in hordes op het ijs afkomen. Soms is het even rustig. Dan gaat Teulings met een vochtig doekje over het glas van de vitrine. Want zo direct vergapen weer nieuwe kinderen zich aan de weelde van ruim twintig kleuren. Citroen, mango, chocolade, aardbeien, crème brûlée, cookies, monchou, yoghurt.

Eindelijk weer motortochtjes

Hoe moeilijk is het niet om daar één of twee smaken uit te kiezen? Hun neus dicht op het glas. Hun vingers beschrijven de aarzeling. Sommige kinderen hebben – zo warm is het ook weer niet in de schaduw – hun capuchon nog op. ‘Zodra ze hebben besteld,’ zeggen de ijsverkoopsters, ‘staren ze met grote ogen naar onze hand, die de bollen ijs uit de bakken schept.’

‘Einde van de pekel!’ triomfeert Vincent van Steen (47). Hij is calculator verkeerstechniek bij een grote wegenbouwer: hij berekent welke veiligheidsmaatregelen en snelheidslimieten moeten gelden om wegwerkers te beschermen. Hij en zijn zoon hebben hun ijs net op. De winter is voorbij en Van Steen kan eindelijk weer motortochtjes maken.

Lotte Hajer viert haar tiende verjaardag met negen schoolvriendinnen. ‘We waren eerst bij een heel lieve yogamevrouw en nu krijgen we ijs.’ Ze discussiëren of je altijd andere smaken moet kiezen, dan wel een hele zomer je favoriete bolletjes trouw moet blijven. De moeder van Lotte heeft net afgerekend en maakt een subtiel overwinningsgebaar: ‘Yes! Lente!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.