nederland

De wolf is terug in Nederland! En deze foto bewijst het

Door Shari Deira - 07 maart 2015

Jaarlijks zijn er berichten over wolven die zouden zijn gesignaleerd in Nederland, maar nu is het dan echt zo: de wolf is terug in ons land. Zaterdag is er een exemplaar gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen.

Het is zeker honderdvijftig jaar geleden dat de wolf voor het laatst in het wild in Nederland is gezien, zegt Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland. Hij spreekt van ‘een historische dag’.

Duitsland

Natuurmonumenten heeft een foto van het dier getwitterd. ‘Prachtig nieuws! De eerste wolf is Nederland binnen gelopen!’ De wolf was de afgelopen dagen al net over de grens in Duitsland gesignaleerd.

Linnartz zegt dat dit eerste wolf is in ons land, met goed bewijs. De terugkeer van het dier noemt hij ‘heugelijk nieuws’. Maar wat moet u doen als u het wilde dier tegen het lijf loopt?

‘Ik zeg altijd spring een gat in de lucht en maak een foto. Maar het blijft een wild dier, dus kom niet te dicht in de buurt. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij aanvallen om zichzelf te redden.’ Volgens Linnartz hebben wolven de afgelopen eeuwen geleerd mensen te mijden, dus de wolvendeskundige verwacht dat het dier snel zal vluchten.

Foto

De provincie Drenthe is blij met de komst van de wolf: ‘De wolf is een beschermd dier en is welkom in Drenthe. We houden zo goed mogelijk in de gaten waar het dier zich bevindt, omdat dit de eerste wolf sinds twee eeuwen is die in Nederland rondloopt.’

Enkele jaren geleden werd er ook een wolf gesignaleerd in Duiven, maar de foto die daarvan werd gemaakt was vaag. Experts hielden het op 95 procent kans dat het inderdaad om een wolf ging.

In 2013 was er ook veel te doen om wolven in Nederland. Er werd een dode wolf gevonden in Luttelgeest. Na uitgebreid onderzoek bleek dat het dier afkomstig was uit het oosten van Europa, en er bestaan vermoedens dat het dier in ons land is neergelegd. Het dier was vrijwel zeker afkomstig uit Oost-Tsjechië, Zuid-Polen of Slowakije.

Wolven werden in de jaren tachtig in Europa verklaard tot beschermde diersoort. Sindsdien is het dier bezig met een opmars.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.