nederland

Deal met drugshandelaar Cees H. blijft Opstelten achtervolgen

Door Servaas van der Laan - 04 maart 2015

Een deal die toenmalig crimefighter Fred Teeven (VVD) vijftien jaar geleden maakte met drugshandelaar Cees Helman blijft minister Ivo Opstelten (VVD) van Justitie maar achtervolgen. Bij de deal zou 5 miljoen en niet 2 miljoen gulden gemoeid zijn geweest.

Ivo Opstelten had als burgemeester van Rotterdam helemaal niets te maken met Fred Teeven toen die in 2000 als officier van justitie in Amsterdam een deal maakte met drugsdealer Cees Helman.

Andere tijden

Zoals in die tijd gebruikelijk was, zochten crimefighters als Fred Teeven geregeld de randen van de wet op als het ging om aanpakken van drugscriminelen. In overleg met plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Ben Swagerman kwam Teeven een schikking overeen met Helman.

Die betaalde de staat 750.000 gulden en kreeg in ruil daarvoor circa 2 miljoen gulden op de rekening van een derde gestort. Dat geld stond op twee Luxemburgse rekeningen van Helman en had justitie laten ‘bevriezen’ omdat de herkomst onduidelijk was. Onderdeel van de deal was dat de fiscus niet zou worden geïnformeerd. Zo werd een tijdrovend proces voorkomen en hield justitie er ook nog een zakcentje aan over.

De deal blijft de gemoederen maar bezighouden. In 2002 werd er al uitvoerig over gesproken in de Tweede Kamer. En vorig jaar werd de zaak opnieuw uit de sloot gevist. Toen zei Opstelten, die als minister verantwoordelijk is voor justitie, dat de deal volgens de regels was en dat Helman 2 miljoen gulden heeft teruggekregen.

Maar dat zit toch anders, meldt Nieuwsuur woensdagavond. Uit de stukken van het Openbaar Ministerie zou blijken dat de crimineel niet 2 maar 5 miljoen gulden heeft teruggekregen. De bewering van Opstelten dat er geen stukken meer over te vinden zouden zijn, klopt volgens Nieuwsuur ook niet. Het programma heeft zelf de betreffende stukken weten te achterhalen.

Verkeerde informatie

Oppositiepartijen schreeuwen nu wederom moord en brand omdat de minister de Kamer verkeerd geïnformeerd zou hebben.

Opstelten hield donderdag in een verklaring vol dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over een schikking. Volgens de minister is niet precies bekend hoeveel precies is overgemaakt aan de crimineel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.