nederland

‘Dijkhoff samen met Van der Steur naar Veiligheid en Justitie’

Door Shari Deira - 20 maart 2015

Nadat bekend is geworden dat Ard van der Steur Ivo Opstelten opvolgt als minister van Veiligheid en Justitie, is nu ook duidelijk wie zijn staatssecretaris wordt. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff volgt Fred Teeven op.

De 34-jarige Dijkhoff zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en is woordvoerder voor terrorisme, jihadisme, AIVD en cybersecurity. Daarvoor was hij raadslid in Breda. Dijkhoff was vorig jaar campagneleider van de liberalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en dit jaar tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Orde op zaken

Het nieuwe duo op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt volgens De Telegraaf waarschijnlijk vrijdag beëdigd door koning Willem-Alexander. Het is de bedoeling dat de twee orde op zaken gaan stellen bij Justitie.

Van der Steur moet zorgen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de Teevendeal, de overeenkomst die Teeven vijftien jaar geleden als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Ook wordt hij hoofdverantwoordelijk voor de afhandeling van de nasleep rond MH17, schrijft de krant.

Net als bij het Duo Opstelten en Teeven, komt het asieldossier waarschijnlijk bij de staatssecretaris terecht.

Fractie

Met het vertrek van de VVD-Kamerleden ontstaan er vrije plekken in de fractie. Voormalig staatssecretaris Fred Teeven zou een van de twee plekken gaan invullen.

Ook het omstreden Kamerlid Johan Houwers, die eerder uit de Kamer stapte omdat de rijksrecherche een onderzoek naar hem deed op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen, komt terug in de Tweede Kamer.

Houwers kocht het onderzoek naar de zaak af voor 4.000 euro, maar is niet meer welkom binnen de VVD. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft Houwers geroyeerd, en sprak donderdag van ‘pure zetelroof’. Door de actie van Houwers en het eerdere vertrek van PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk heeft het kabinet nog maar een krappe meerderheid, van 76 zetels. In totaal zijn er nu zestien fracties in de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.